DRUGE BILATERALNE INSTITUCIJE

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Druge bilateralne institucije : Izvozno – uvozne banke

     4.1 Izvozno – uvozna banka Koreje

Banka je utemljena 1976. s primarnom svrhom podržati i južnokorejsko gospodrastvo predvođeno izvozom, davanjem kredita, financiranjem mega projekata olakšavajući ekonomsku suradnju s drugim zemljama. Izvozno-uvozna banka Koreje svoje aktivnosti usmjerava u smjeru da olakša razvitak korejske privrede i poboljša gospodarsku suradnju sa inozemnim zemljama putem pružanja financijske potpore za izvozne i uvozne transakcije, inozemnih investicijskih projekata i razvitka prekomorskih prirodnih resursa.
Banka je administrator i upravlja sljedećim korejskim državnim fondovima:
• Fond za suradnju u gospodarskom razvoju (EDCF): EDCF ocjenjuje i provodi projekte pomoći u zemljama u razvoju.
• Međukorejski fond za suradnju (IKCF): IKCF nadgleda program ekonomske suradnje sa Sjevernom Korejom i služi kao banka za kliring poravnanja sa Vanjsko-trgovinskom bankom Sjeverne Koreje.
Izvozno –uvozna banka Koreje podržava svoje izvoznike te je za njih je izgradila široku paletu financijskih proizvoda u vidu raznih oblika :
• Zajmova ,
• Jamstava
• Finansiranje trgovine
• Investicija i
• ESG Financijski program

Fond za suradnju u ekonomskom razviku (EDCF)

Korejska vlada je 1. lipnja 1987. utemeljila Fond za suradnju u ekonomskom razviku (EDCF) sa ciljem promoviranja gospodarske suradnje između Koreje i zemalja u razvitku.
Oslanjajući se na vlastito razvojno iskustvo Koreje tijekom godina, EDCF pomaže zemljama partnerima osiguravajući sredstva za njihov industrijski razvitak i gospodarsku stabilnost.
Najviši autoritet za donošenje politika EDCF-a je Vijeće za upravljanje fondovima, koji se sastoji od 12 članova, od kojih su većina vladini zvaničnici na ministarskoj razini Smjer rada EDCF-a i poduzimanje glavnih odgovornosti u kreiranju politike su u nadležnosti Ministarstva ekonomije i financija (MOEF), koje također koordinira pitanja politike sa drugim relevantnim ministarstvima.

Povjerena od strane MOEF-a, Izvozno-uvozna banka Koreje (Korea Ekimbank) odgovorna je za administrativno poslovanje EDCF-a, uključujući procjenu projekta, provedbu ugovora o kreditu i isplatu kredita. Ostale dužnosti uključuju naplatu glavnice/kamate, nadzor projekta i naknadnu evaluaciju operacija projekta.

Vrste zajmova ECDF-a

Posljednjih godina, akumulirani vanjski dug i proračunski deficit zemalja partnera potaknuli su potrebu za različitim vrstama financiranja. Tako EDCF pruža nekoliko vrsta programa kreditiranja kako bi se zadovoljile različite potrebe zemalja u razvitku. Od ovih programa kreditiranja, prednjače zajmovi za razvojne projekte i zajmovi za izgradnju infrastrukture, . Vrste zajmova koje se odobravaju su :

1. Zajam za razvojni projekat : Osigurava sredstva za infrastrukturne projekte
uključujući izgradnju puteva, željeznica, bolnica, centara za stručno osposobljavanje i opskrbu vodom i kanalizacijskog sustava prema planu ekonomskog razvitka zemlje partnera.

2. Zajam za javno-privatno partnerstvo: Pruža sredstva za vlade ili korporacije partnerske zemlje za provedbu javno-privatno Partnerskih projekata.
3. Zajam za program : Omogućava sredstva vladama zemalja u razvitku da pomažu sveobuhvatnim sektorskim ili tematskim razvojnim planovima.
4. Zajmovi za razvitak sektora : Omogućava sredstva vladama zemalja u razvitku
pomoć određenom sektoru i srodnim potprojektima sa pojednostavljenom procedurom.
5. Zajmovi za opremu: Obezbeđuje sredstva za nabavku opreme i drugog materijala
Potrebitog za projekte u okviru nacionalnog razvojnog plana u određenim sektorima ili
određenim regionima zemlje partnera.
6. Zajam za međunarodni razvoj financijske institucije : Obezbeđuje sredstva za financiranje međunarodnog razvitka institucije koje doprinose gospodrskom razvitku ipoboljšanju blagostanja u zemaljama u razvitku.
7. Zajmovi privatnom sektoru: Omogućava sredstva lokalnim korporacijama (privatni sektor) zemlje u razvitku koje provode projekte prihvatljive za razvojnu pomoć
8. Zajam privatnom sektoru u dva koraka : Omogućava sredstva za podzajmove lokalnim korporacijama (privatni sektor) preko financijskih institucija zemlje partnera za implementaciju Projekata prihvatljivih za ODA.

Zajmovi stranim vladama provode se sukladno standardnj proceduri , koja počinje identificiranjem i pripremom projekta, zatim prelazi na procjenu, ugovore o zajmu, provedbu projekta i nadzor te evaluaciju.
Zajmovi se daju pod povoljnim financijskim uvjetima : 22-40 godina period otplate uz 5 godina greace perioda i interesne stope od 0,2- 1,5 % .


Suradnja Bosne i Hercegovine i EXIM Bank Koreja
Bosna i Herecegovina je koristila projektne zajmove u oblasti zdravstva koji su bili usmjereni za izgradnju i opremanje bolnica i Kliničkih centara u Bosni i Hercegovini. Uz svaki Sporazum o zajmu Bosna i Hercegovina je zaključila i zaseban Aranžman sa EDCF-om. Izvozno- uvozna banka Koreje je do sada financirala tri projekata u sektoru zadravstva ( izgradnja i opremanje bolnica medicinskom opremom) u ukupnoj vrijednosti 100 milijuna USD.
Zajmovi :
1 .Sporazum o zajmu za projekat modernizacija bolnica u BIH faza III između Vijeća ministara BIH i Vlade Republike Srpske i Izvozno-uvozne banke Koreje ( Vladina agencija za EDCF) iznos 30 milijuna USD ( 2014 godina)
2. Sporazum o zajmu za projekat modernizacija bolnica u BIH faza II između Vijeća ministara BIH i Federacije Bosne i Hercegovine i Izvozno-uvozne banke Koreje ( Vladina agencija za EDCF) iznos 50 milijuna USD ( 2011 )
3. Sporazum o zajmu za projekat modernizacija bolnica u BIH između Vijeća ministara BIH, Vlade Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i Izvozno-uvozne banke Koreje ( Vladina agencija za EDCF) iznos 20 milijuna USD-2007.godina ( 60% za Federaciju Bosne i Hercegovine i 40% za Republiku Srpsku) . Kreditom je osigurana nabava medicinske opreme za Klinički centar u Sarajevu, Klinički Centar u Mostaru i Klinički centar u Banja Luci.

Dokumenti   eng