Ministar Vrankić otvorio Konferenciju o javnoj internoj finansijskoj kontroli

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić otvorio je Konferenciju o javnoj internoj finansijskoj kontroli, koja je počela je danas u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva finansija i trezora BiH i Projekta tehničke pomoći pod nazivom "Podrška uvođenju javne interne finansijske kontrole”, a koji finansira Evropska unija. Javna interna finansijska kontrola, koja obuhvata internu reviziju i finansijsko upravljanje i kontrolu, postavlja važan okvir za provedbu pravne stečevine Evropske unije i za stvaranje institucija koje su sposobne kontrolirati korištenje javnih sredstava te na taj način pruža podršku reformi sistema javne uprave, kao jednoj od prekretnica u procesu integracija BiH u Evropsku uniju.

Cilj  ove konferencije je podizanje svijesti viših rukovodilaca u pogledu javne interne finansijske kontrole, naročito u pogledu usvojenog zakonodavstva, upravljačke odgovornosti i važnosti javne interne finansijske kontrole za proces integracija BiH u Evropsku uniju.

Otvarajući ovu konferenciju ministar Dragan Vrankić, kazao je da je, u okviru reformi vezanih uz ispunjavanje obveza koje je BiH preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), u dijelu “Saradnja u području revizije i finansijske kontrole“, Vijeće ministara BiH usvojilo dokument "Strategija za provođenje javne unutarnje finansijske kontrole u institucijama BiH“, uobičajeno nazvan PIFC strategija te da su dokumente sličnog sadržaja usvojile i entitetske vlade.

-Usvajanjem tih dokumenata BiH stvara temelj za izgradnju sistema na svim nivoima vlasti koji će uključiti usvajanje odgovarajućih propisa da bi se razvila unutarnja finansijska kontrola u javnom sektoru, funkcionalna i nezavisna unutarnja revizija i nezavisni sistemi vanjske revizije u skladu s međunarodno prihvaćenim standardima kontrole i revizije te metodologijama i najboljim praksama EU, kazao je ministar Vrankić.

Realizacija strategije PIFC-a, kako je istaknuo, podrazumijeva uspostavu organizacijskih struktura u Ministarstvu finansija i trezora, kao što je osnivanje Središnje harmonizacijske jedinice i samostalnog Odjela unutarnje revizije, koji, svaki u okviru svojih nadležnosti, predstavljaju poluge za uvođenje zaokruženog koncepta PIFC-a u institucijama BiH.

Dodao je da je Ministarstvo finansija i trezora već okončalo te aktivnosti i da u okvirima svojih nadležnosti snažno podržava funkcioniranje tijela za koordiniranje aktivnosti iz ove oblasti s tijelima na entitetskoj razini.

-Naravno, najveći teret je na Ministarstvu jer se radi o proračunu i o zakonskim obvezama uspostave strukture PIFC-a, ali se mora imati u vidu činjenica da je za uspostavu sistema finansijskog upravljanja i uspostavu kontrolnog okvira (FMC) zakonski odgovoran svaki rukovoditelj institucije. Iskustva drugih pokazuju da je uvođenje koncepta finansijskog upravljanja i kontrole poželjno koristiti dobre prakse iz ove oblasti, ali i uvažavati specifičnosti svake države, počevši od općeg nivoa razvijenosti, zatim mentaliteta, ustavnog ustrojstva itd., kazao je Vrankić.

Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Johann Hesse kazao je da je unutarnja finansijska kontrola u BiH jedan od elemenata koji EU želi da vidi da dobro funkcionira da bi se prešlo na drugo pitanje i davanje upravljanja fondovima.

- Javna administracija i ministri moraju biti odgovorni za novac koji troše, kazao je Hesse.

Također, Robert de Koning, vođa Tima za PIFC, naglasio je da se radi o ključnom pitanju za Ministarstvo finansija i trezora BiH i da predstavlja osnovu za dobro upravljanje.

Po riječima direktora Centralne jedinice za harmonizaciju Ministarstva finansija i trezora BiH Ranka Šakote, ovaj proces mogao bi trajati  pet do sedam godina. (Fena)

Govor ministra Vrankića

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "