Za modernizaciju elektoprivreda u BiH od KfW-a 17 miliona eura-150.sjednica VMBiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće ministara BiH utvrdilo je, na 150. sjednici danas održanoj u Sarajevu, Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o zajmu, finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH („zajmoprimac“), Federacije Bosne i Hercegovine, koju zastupa Federalno ministarstvo finansija, Republike Srpske, koju zastupa Ministarstvo finansija Republike Srpske, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (EP BiH), JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar (EP HZHB) i JP Elektroprivreda Republike Srpske d.d. Trebinje (EP RS) za 17 miliona eura – SCADA/DMS/OMS na nivou distribucije. Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložen je ministar finansija i trezora. Zaključivanjem Sporazuma bit će osigurana sredstva za finansiranje Projekta SCAD/DMS/OMS u iznosu od 17 miliona eura, od čega je zajam 11 miliona, a grant šest miliona eura. Projekt SCAD/DMS/OMS sistema, odnosno sistema daljinskog upravljanja zasniva se na ugradnji i povezivanju ovog sistema na postojeću telekomunikacionu i optičku radiоkomunikacionu mrežu preduzeća, te na postojeću SDH optičku OPGW mrežu operatora prijenosnog sistema – „Elektroprijenos BiH“ izgrađenu u okviru projekta „Power 3“.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedloge odluka o ratifikaciji međunarodnih sporazuma, i to:Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o kreditu za finansiranje Projekta nabavke opreme za RAD Sarajevo, između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, i Unicredit Bank Austria AG;   - Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o predaji i prihvatu lica čiji je ulazak ili boravak nezakonit i Protokol između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske o provedbi Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o predaji i prihvatu lica čiji je ulazak ili boravak nezakonit. Predlagač, Ministarstvo vanjskih poslova, dostavit će prijedloge odluka Predsjedništvu BiH radi donošenja.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Informaciju Ministarstva finansija i trezora u vezi s realiziranjem Ugovora o reprogramu obaveza popune Protuvrijednosnog fonda po razmijenjenim notama s Vladom Japana od 1996. do 2000. godine na dan 31.12.2010. godine, sa predloženim zaključcima.

Vijeće ministara BiH podržalo je Dopunu uputstva o uslovima i postupku za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost Bosne i Hercegovine, čime se praktično u proces kontrole izvoza  naoružanja i vojne opreme značajnije uključuje i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).Tako se u članu 4. dodaje novi stav, koji glasi: „Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavlja Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH  zahtjev za provođenje sigurnosne provjere za sve učesnike u prometu naružanja i vojne opreme. Ukoliko OSA ima saznanja da postoje sigurnosne smetnje, dostavit će svoje mišljenje Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u roku od 60 dana“.Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa donijet će odluku kojom će biti formiran tim za vanredni nadzor u skladu s odredbama postojećeg važećeg podzakonskog akta – Uputstva o provođenju nadzora nad pravnim i fizičkim licima kojima je izdata isprava ili koja su registrirana za obavljanje vanjskotrgovinskog prometa roba s kontrolnih listi.Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će institucijama od kojih je dobilo prethodnu saglasnost za izdavanje dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu odbrane, dostavljati zaprimljene potvrde krajnjeg korisnika da je roba iz dozvole stigla na krajnje odredište.Vijeće ministara istovremeno  je zaključilo da se pojača međuagencijska saradnja svih institucija koje učestvuju u procedurama vanjskotrgovinskog prometa naoružanja i vojne opreme, kao i obuka zaposlenika svih institucija koje rade na ovim poslovima.Nakon što je Vijeće ministara usvojilo ove zaključke, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa donijet će podzakonske akte u skladu sa Zakonom o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH, koji će biti objavljeni u Službenom glasniku BiH.  Vijeće  ministara je, također, zatražilo da sve institucije nadležne za izdavanja dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme ispitaju kompetentnost kadrova koji operativno rade na tim poslovima i da pokrenu pitanje njihove promjene ukoliko utvrde nepravilnosti u vršenju poslova.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o uspostavi okvira za učešće Bosne i Hercegovine u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama, koji će Ministarstvo odbrane dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložen je ministar odbrane.Zaključivanje ovog sporazuma u skladu je sa strateškim opredjeljenjem i interesom Bosne i Hercegovine u vezi s globalnom sigurnošću, predanošću miru i napretku u svijetu.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa,  donijelo je Odluku o visini naknada za izdavanje licenci, dozvola i potvrde o sigurnosti koje izdaje Regulatorni odbor željeznica Bosne i Hercegovine s ciljem njihovog usklađivanja s visinama naknada u zemljama regiona. Prema Odluci, visina naknade za izdavanje licence za pružanje usluga željezničkog prijevoza iznosi 6.000,00 KM, a visina naknade za izdavanje dozvole za upravljanje javnom željezničkom infrastrukturom iznosi 8.000,00 KM, koliko iznosi i naknada za izdavanje potvrde o sigurnosti za odvijanje prijevoza u željezničkom prometu.Ovom odlukom definirane su i visine naknada za izdavanje dozvola za korištenje željezničkog vozila, uređaja, dijelova i opreme za željeznička vozila te uređaja, dijelova i opreme za željezničku infrastrukturu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Individualni partnerski akcioni plan BiH – NATO za period 2011.–2013. godine i Individualni partnerski program za 2011. godinu, koji će Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja.Obavezana su sva ministarstva i institucije Bosne i Hercegovine, involvirani u implementaciju dokumenata iz prethodnih zaključaka, da preduzmu sve potrebne mjere i radnje s ciljem potpune realizacije planiranih aktivnosti iz njihove nadležnosti i prema vremenskim rokovima koji su definirani u ovim dokumentima. Riječ je o drugom ciklusu provođenja partnerske saradnje Bosne i Hercegovine s NATO-om u okviru IPAP-a, kao mehanizma međusobne saradnje s obzirom da je BiH uspješno okončala realizaciju IPAP BiH za period 2008. - 2010. godine.  Individulanim partnerskim programom predviđene su 194 aktivnosti koje će nadležne institucije realizirati u 2011. godini.Individualni partnerski akcioni plan BiH – NATO za period od 2011. do 2013. godine obuhvata niz aktivnosti koje će nadležne institucije provesti u oblastima: politička i sigurnosna pitanja, odbrambena i vojna pitanja, javna diplomatija, upravljanje krizama i planiranje odgovora na vanredne situacije te administrativna i pitanja zaštite tajnih podataka i resursa.  

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Državne komisije za integrirano upravljanje granicom o aktivnostima u vezi s izmjenom dvostranih međunarodnih ugovora kojima je reguliran status graničnih prijelaza s Hrvatskom.Zadužene su nadležne institucije BiH da za potrebe Državne komisije za integrirano upravljanje granicom pripreme informaciju o mogućnosti uspostavljanja dodatnog inspekcijskog graničnog prijelaza (BIP) na graničnom prijelazu Izačić - Ličko Petrovo Selo, odnosno određivanju kategorije BIP-a, tj. vrste roba koje podliježu inspekcijskim kontrolama a koje bi se izvozile u EU preko tog graničnog prijelaza.Zadužene su nadležne institucije BiH da za potrebe Državne komisije za integrirano upravljanje granicom pripreme prijedloge za lokacije i kategoriju graničnih prijelaza za robe koje su podložne fitosanitarnim kontrolama, a koje bi se izvozile u zemlje EU.Nadležne institucije BiH zadužene su da preduzmu sve aktivnosti kako bi granični prijelazi Bijača i Gradiška bili u funkciji u skladu s postignutim dogovorima s predstavnicima Republike Hrvatske.Zadužena je Državna komisija za integrirano upravljanje granicom BiH da informira  Vijeće ministara BiH o svim aktivnostima oko dvostranih međunarodnih ugovora kojima se regulira status graničnih prijelaza s Hrvatskom.Vijeće ministara je 24. februara 2011. godine na 144. sjednici zadužilo nadležne institucije BiH da s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH u daljim pregovorima s Hrvatskom omoguće uspostavljanje dodatnih inspekcijskih graničnih prijelaza. (kraj) – Služba za informiranje VMBiH.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "