Utvrden Prijedlog zakona o raspodjeli finansijskih sredstava sukcesije ( Aneks "C") - 98.sjednica VM

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijece ministara BiH vecinom glasova utvrdilo je Prijedlog zakona o raspodjeli, namjeni i korištenju finansijskih sredstava dobivenih po Aneksu „C“ Sporazuma o pitanjima sukcesije. Predlagac, Ministarstvo finansija i trezora, dostavit ce  Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri. Prema Prijedlogu zakona, novcana i sredstva od prodaje moneta og zlata, vrijednosti dionica, dividendi i kamata koje je BiH dobila po Aneksu „C“ Sporazuma o sukcesiji namijenjena su za potrebe Bosne i Hercegovine - 10 posto,  Federacije BiH - 58 posto, Republike Srpske - 29 posto i za potrebe Brcko Distrikta BiH - tri posto.

rn

Vijece ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vodenje pregovora za zakljucivanje Sporazuma izmedu Vijeca ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemacke o finansijskoj saradnji u 2008. godini. Ministarstvo finansija i trezora dostavit ce Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložen je ministar Dragan Vrankic.

rn

rn

Sporazumom ce biti omoguceno osiguranje finansijskih sredstava u ukupnom iznosu od 60 miliona eura, i to donacija u iznosu od cetiri miliona i kreditnih sredstava u iznosu od 56 miliona eura.

rn

rn

Iz ovih sredstava s 10 miliona eura kredita i cetiri miliona eura donacije bit ce finansiran  projekt „Snabdijevanje vodom i uklanjanje otpadnih voda Banja Luka“, a  s 46 miliona eura kredita projekt „Vjetroelektrana Hercegovina“.

rn

rn

Kreditni uslovi bit ce precizirani posebnim sporazumom s KfW-om.
rn
Vijece ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o upisu preostale 2/3 obaveza Bosne i Hercegovine u MDRI (Inicijativa multilateralnog finansiranja umanjenja duga) Medunarodne asocijacije za razvoj – IDA. 

rn

Donošenjem Odluke prihvacen je upis preostale 2/3 obaveza u ukupnom iznosu od 37.425,00 KM kako bi se osnažilo ucešce BiH u Medunarodnoj asocijaciji za razvoj. 
rn
rnVijece ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju politickih partija.
Predlagac, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, dostavit ce Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

rn

rn

Izmjenom Zakona, izmedu ostalog, predvideno je da ce 10 posto od ukupnog iznosa sredstava za finansiranje parlamentarnih stranaka pripasti parlamentarnim grupama srazmjerno broju poslanickih mjesta koja pripadaju manje zastupljenom spolu. 

rn

Donošenje ovog zakona konkretni je doprinos procesu implementiranja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH./Služba za informiranje VMBiH 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "