Usvojena Strategija razrješenja stare devizne štednje kod nedomicilnih banaka - 94. sjednica VMBiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju i modalitete nacina razrješenja stare devizne štednje kod Ljubljanske banke, Invest banke Beograd i drugih nedomicilnih banaka. Usvajanjem ove strategije Bosna i Hercegovina želi aktivno ucestvovati u zaštiti interesa bh. deviznih štediša na bilateralnom i multilateralnom planu. Ministri su prethodno usvojili Izvještaj Ministarstva vanjskih poslova o radu Interreso e radne grupe za izradu Strategije i modaliteta nacina razrješenja stare devizne štednje kod Ljubljanske banke, Invest banke Beograd i drugih nedomicilnih banaka, cije je formiranje Vijeće ministara iniciralo na 56. sjednici, održanoj 24. jula prošle godine.

rn

Vijece ministara BiH obavezalo je Interresornu radnu grupu da nastavi s radom na implementiranju i operacionalizaciji strateških ciljeva te mjera i aktivnosti definiranih ovom strategijom.

rn

Strateški ciljevi za rješavanje pitanja stare devizne štednje kod Ljubljanske banke, Invest banke Beograd i drugih nedomicilnih banaka zasnivaju se na provodenju i odgovornosti BiH prema Evropskoj povelji o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.        

rn

U ovaj proces bit ce ukljuceni nosioci zakonodavne i izvršne vlasti Bosne i Hercegovine, ovisno o nadležnostima i ovlaštenjima.  

rn

Medu preporucenim mjerama za organizirano i sistemsko rješenje stare devizne štednje su brojne diplomatske aktivnosti, a jedna od mjera je upucivanje zahtjeva Republici Sloveniji i Republici Srbiji da vrate novac bh. štedišama u skladu s Aneksom G Sporazuma o sukcesiji.

rn

Vijece ministara BiH utvrdilo je, na danas, u Sarajevu, održanoj 94. sjednici, Prijedlog osnova za zakljucivanje Dionicarskog sporazuma izmedu Reosiguravajuceg društva Evropa RE i Bosne i Hercegovine u vezi s uspostavljanjem sistema osiguranja od katastrofa u zemljama Jugoistocne i Srednje Evrope.

rn

Predlagac, Ministarstvo finansija i trezora, dostavit ce Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložen je ministar Dragan Vrankic.

rn

Zakljucivanjem ovog sporazuma unaprijedit ce se pristup domacinstvima i malim i srednjim preduzecima da po nižim cijenama dobiju pokrice od rizika katastrofa zbog disperzije rizika na zemlje regiona. Istovremeno bit ce smanjen nivo državnog fiskalnog izdvajanja za katastrofe kroz transfere rizika na privatno tržište kapitala. 

rn

Vijece ministara BiH usvojilo je Informaciju o projektima tehnicke pomoci     Ureda Vlade Velike Britanije za medunarodni razvoj (DFID) Ministarstvu finansija i trezora koji se odnosi na trecu fazu Projekta Jacanje upravljanja javnim finansijama u BiH (SPEM III) i „Projekt koordinacije i efikasnosti pomoci BiH (ACE).

rn

 Ministarstvo finansija i trezora po isteku pomoci dostavit ce Vijecu ministara BiH izvještaj o aktivnostima i rezultatima ovih projekata.

rn

Za potpisnika projektne dokumentacije ovlašten je ministar finansija i trezora Dragan Vrankic.

rn

Tehnicka pomoc DFID-a za ACE projekt bit ce provedena u Ministarstvu finansija i trezora BiH, entitetskim ministarstvima finansija i Ministarstvu za ekonomske odnose i reagionalnu saradnju RS. Ukupna vrijednost tehnicke pomoci ACE projekta je 950.000 funti.

rn

Vijece ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zakljucivanje Sporazuma o finansiranju izmedu Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u vezi s multikorisnickim programom „2B“, za projekte  koji zahtijevaju Sporazum o finansiranju u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoc u 2008. godini.    

rn

Predlagac, Ministarstvo finansija i trezora, dostavit ce Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Dragan Vrankic.

rn

Pojedinacni sporazumi i ugovori kojima ce se realizirati ovaj sporazum zakljucit ce se najkasnije u roku od dvije godine od dana potpisivanja Sporazuma. Ukupan doprinos za 2008. godinu je 24,7 miliona eura, s tim da ce sredstva biti isplacivana u granicama njihove raspoloživosti.

rn

Vijece ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zakljucivanje Sporazuma o finansiranju izmedu Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica, u vezi sa horizontalnim programom o nuklearnoj bezbjednosti i zaštiti od znacaja u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoc u 2008. godini. Predlagac, Ministarstvo finansija i trezora, dostavit ce Prijedlog osnova Predsjedništvu  BiH dalje u proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Dragan Vrankic.

rn

Vijece ministara BiH upoznato je o Programu obuke zaposlenih u institucijama BiH u organizaciji Ministarstva finansija i trezora, koji je pripremljen u skladu sa zakljuccima Parlamentarne skupštine BiH.O navedenom programu Ministarstvo finansija i trezora informisat ce Parlamentarnu skupštinu BiH. (kraj- Služba za informiranje VM)   

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "