Usvojena Inicijativa za pregovore o kreditu EIB za mala i srednja preduzeca - 99.sjednica VMBiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijece ministara BiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu, prihvatilo je Inicijativu za vodenje pregovora radi zakljucivanja Ugovora o finansiranju izmedu Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB) – Kredit Razvojne banke Republike Srpske za mala i srednja preduzeca.

rn

U delegaciju za pregovore imenovani su: ministar finansija i trezora ili ovlašteno lice – šef pregovarackog tima, ministar finansija Republike Srpske ili ovlašteno lice, direktor Fonda za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske ili ovlašteno lice i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske ili ovlašteno lice.

rn

Nakon završenih pregovora Ministarstvo finansija i trezora postupit ce u skladu sa  clanom 39. stav 4. Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BIH (Službeni glasnik BiH, br.52/05) te ce, s tim u vezi, Vijecu ministara dostaviti Nacrt kreditnog sporazuma i osnove za zakljucivanje kreditnog sporazuma.
rn
Vrijednost kredita Evropske investicione banke alociran na Republiku Srpsku je 50 miliona eura s rokom vracanja od 12 do 15 godina uz cetiri, odnosno pet godina grejs-perioda.
rn    
rnOvim sredstvima bit ce omogucena realizacija investicionih projekata za mala i srednja preduzeca u industriji, turizmu i drugim uslužnim sektorima, kao i provodenje projekata javnih i privatnih inicijatora koji pokrivaju mala i srednja preduzeca.

rn

rn

Vijece ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva finansija i trezora o stanju u oblasti koordinacije i mobilizacije medunarodne ekonomske pomoci u BiH i planiranim aktivnostima na njihovom daljem unapredenju.
rn    
rnU Informaciji se, izmedu ostalog, naglašava da je proces unapredenja koordinacije medunarodne pomoci dobio novi zamah uspostavom Sektora za koordinaciju medunarodne pomoci u Ministarstvu finansija i trezora BiH.
rn  
rnU narednom periodu aktivnosti ce biti fokusirane na unapredenje djelotvornosti korištenja sredstava razvojne pomoci primjenom nacela Pariške deklaracije i uspostavom funkcionalne organizacije za koordinaciju medunarodne pomoci s ciljem razvoja i unapredenja procesa planiranja, programiranja i upravljanja sredstvima vanjske pomoci u skladu sa razvojnim prioritetima BiH.   

rn

rn

Vijece ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Poslovnik o radu Komisije za place i naknade u institucijama Bosne i Hercegovine.
rn

rn

rn

Vijece ministara BiH zadužilo je Ministarstvo pravde BiH da predloži izmjenu i dopunu Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH, br. 26/04, 7/05 i 48/05), kojom ce biti propisana obaveza kolektivnog osiguranja za slucaj nezgode na poslu zaposlenih u institucijama BiH.
rn

rn

rn

Istovremeno, Ministarstvo finansija i trezora BiH zaduženo je da predloži izmjenu i dopunu Zakona o placama i naknadama u institucijama BiH (Službeni glasnik BiH, br. 50/08 i 35/09), kojom ce biti detaljnije preciziran nacin placanja kolektivnog osiguranja.

rn

rn

Vijece ministara BiH upoznato je o Zakljucku 58. sjednice Predstavnickog doma Parlamentarne skupštine BiH povodom razmatranja Specijalnog izvještaja Ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi s žalbama žena radi prava na naknade placa za vrijeme porodiljskog odsustva.
rn

rn

rn

 Za realizaciju ovog zakljucka zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora.

rn

Vijece ministara BiH upoznalo se o Dopunjenom prijedlogu programa javnih investicija Bosne i Hercegovine za period 2009.-2011. godina, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora. (Služba za informiranje VMBiH)        

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "