Usvojena Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31.12.2010.godine-151.sjednica VMBiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće ministara BiH usvojilo je, na 151. sjednici održanoj danas u Sarajevu, Informaciju Ministarstva finansija i trezora o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31.12.2010. godine, koja iznosi 9,4 milijarde KM, od čega je vanjski dug 6,2 milijarde KM, a unutrašnji dug Bosne i Hercegovine 3,2 milijarde KM i ne obuhvata obaveze po osnovu restitucije. Od ukupnog iznosa javnog duga na Federaciju BiH je alocirano 5,6 milijardi KM, Republiku Srpsku 3,7 milijardi KM, Brčko Distrikt BiH 60,11 miliona i Bosnu i Hercegovinu 27,77 miliona KM.Bosna i Hercegovina je u razdoblju od 2007. do 2010. godine zadržala pokazatelje vanjske zaduženosti na održivom nivou, a odnos stanja vanjskog duga u bruto društvenom proizvodu od oko 22 posto klasificira BiH u kategoriju umjereno zaduženih zemalja.Prosječno ugovoreni rok amortizacije kredita je 24,4 godine, prosječni grejs period 6,8 godina, a prosječna otplata postojećih kreditnih zaduženja je 17,6 godina.Stara devizna štednja iznosi 1,6 milijardi KM i čini 50,11 posto unutrašnjeg duga; slijede ratna potraživanja s 1,05 milijardi KM, što je 32,96 posto unutrašnjeg duga, dok dug općina, gradova i kantona iznosi 346,18 miliona i čini 10,81 posto unutrašnjeg duga. Zadužen je predlagač, Ministarstvo finansija i trezora,da Informaciju dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH radi upoznavanja.

*Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Kreditnog sporazuma između Kraljevine Španije, koju predstavlja Ured Kreditnog instituta,  i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, za finansiranje nabavke putničkih vagona TALGO za Željeznice Republike Srpske. Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen  ministar finansija i trezora Dragan Vrankić.Vrijednost kredita je 32.231.763,00 eura s rokom otplate od 20 godina i grejs periodom od šest godina, s godišnjom kamatnom stopom od 1,5 posto. Ovim sredstvima bit će nabavljena četiri seta po devet putničkih vagona za Željeznice Republike Srpske od španjolske firme TALGO koja proizvodi i isporučuje ove vagone. 

*Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstvа finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Projekt hitne pomoći i zaštite od poplava, Faza I. S tim u vezi, određena je delegacija za pregovore : ministar finansija i trezora ili ovlaštena lica – šef pregovaračkog tima,ministar finansija Republike Srpske ili ovlaštena lica, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ili ovlaštena lica. Nakon završetka pregovora Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Vijeću ministara BiH ( u skladu s članom 39. stavom (4) Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br. 52/05 i 103/09)  nacrt ovog  sporazuma s osnovama za vođenje pregovora Cilj Projekta je sanacija štete od poplava i unapređenje sistema zaštite od poplave na teritoriji Republike Srpske. Vrijednost kredita Evropske investicione banke je 55 miliona eura, a kompletan iznos kredita alociran je na Republiku Srpsku. Rok otplate kredita je 30 godina, s grejs periodоm od sedam godina.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije s regionalnog sastanka državnih koordinatora za IPA-u, koji je održan u Beogradu 4. aprila 2011. godine, pod nazivom: „Osiguranje bolje pripreme za buduće članstvo u EU – Prijedlog državnog koordinatora za IPA-u Republike Srbije za uvođenje principa linearizacije u korištenju fondova EU za zemlje zapadnog Balkana u narednoj finansijskoj perspektivi 2014-2020“.Vijeće je ovlastilo direktoricu Direkcije za evropske integracije i državnu koordinatoricu za IPA-u Nevenku Savić da u ime Bosne i Hercegovine potpiše zajedničko pismo kojim se Evropskoj komisiji predlaže uvođenje principa linearizacije u korištenju pomoći za zemlje zapadnog Balkana u razdoblju naredne finansijske perspektive 2014 -2020.Uvođenjem principa linearizacije povećao bi se iznos nacionalnih alokacija za zemlje zapadnog Balkana. Veća finansijska pomoć zemljama zapadnog Balkana pomogla bi da brže provedu brojne reforme u oblastima konkurentne privrede, stabilnog makroekonomskog okruženja, održivih javnih finansija, kvalitetnije javne uprave, razvoja naučnoistraživačkog sektora i visokokvalificirane radne snage sposobne da preuzme kapitalne investicije u oblasti prometa, okoliša i energetike. 

*Vijeće ministara obavilo je raspravu o upražnjenoj poziciji direktora Uprave za indirektno oporezivanje, ali je radi dodatnih  konsultacija  odgođeno  izjašnjavanje.

*Vijeće ministara BiH primilo je na znanje Informaciju Direkcije za evropske integracije o trogodišnjem programu upotrebe IPA sredstava i godišnjem programu IPA 2011 (Komponenta I). S tim u vezi, zadužuju se ministarstva i drugi  organi uprave koji  su predlagači projekata koji su odlukom Evropske komisije odobreni za finansiranje iz programa IPA 2011 da u najkraćem roku pripreme i DIPAK-u dostave projektne dokumente.

*Vijeće ministara BiH razmotrilo je Izvještaj o implementaciji Projekta rekonstrukcije bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu i utrošku sredstava projekta HiPERB-a za period  januar - decembar 2010. godine  te je,  s tim u vezi, zaključilo: Bosna i Hercegovina je još 2009. godine u cijelosti osigurala planirano sufinansiranje Projekta rekonstrukcije bolnice Kasindo u iznosu od 1.626.052,34 eura, odnosno 45,73 % od ukupno planirane investicije, ali dinamika realizacije projekta je neopravdano usporena što stvara nepotrebne dodatne troškove. S obzirom na to da se program ne realizira  u skladu s rokovima i procedurama utvrđenim Sporazumom o petogodišnjem programu razvojne saradnje između Vlade Republike Grčke i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara traži da Ministarstvo vanjskih poslova uputi notu Vladi Grčke u kojoj će zatražiti pojašnjenje razloga za kašnjenje odobrenja za realizacije projekta. Vijeće ministara zadužilo je nacionalnog koordinatora za HiPERB da Ministarstvu vanjskih poslova dostavi sve relevantne podatke i pruži stručnu pomoć u pripremi teksta note koja će biti upućena Vladi Grčke. S obzirom na to da Vlada Grčke,  u skladu  Sporazumu HiPERB, nije osigurala sredstva za finansiranje Ureda nacionalnog koordinatora, zadužuje se nacionalni koordinator za HiPERB da do dostavljanja službene potvrde o odobravanju tenderske dokumentacije i uplate sredstava od strane Grčke maksimalno reducira rashode Ureda i svede ih na nužni minimum. Vijeće ministara je konstatiralo da četvrti dio materijala „Aktivnosti na realizaciji projekta dovođenja zgrade prijateljstva do potpune funkcionalnosti“ nije predmet izvještaja  o implementaciji Projekta rekonstrukcije bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu te da isti nije razmatran od strane Vijeća ministara.

*Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Informaciju o provođenju Državnog akcionog plana borbe protiv zloupotrebe opojnih droga u Bosni i Hercegovini, 2009. – 2013., koju je pripremila Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, s predloženim preporukama.

*Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o davanju saglasnosti na Studiju o primjeni Metodologije za razvrstavanje radnih mjesta srednje stručne spreme u platne razrede utvrđene Zakonom o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

*Vijeće ministara BiH utvrdilo je pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji konvencije i sporazuma, i to:- Prijedlog odluke o ratifikaciji Konvencije između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u pogledu poreza na dohodak i imovinu  - Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, nezakonite trgovine drogama i organiziranog kriminala. Predlagač, Ministarstvo vanjskih poslova, dostavit će prijedloge odluka Predsjedništvu BiH radi donošenja.

*Vijeće ministara BiH nije se izjašnjavalo o Nacrtu osnova za zaključivanje Izmjene br. 1 Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke, potpisanog 22.12.2006. godine u Sarajevu i 8.1.2010. godine u Luksemburgu – obnova električne energije II (FIN. No. 23.871).

*Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Izmjene Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj za Program energetske zajednice za jugoistočnu Europu – projekt ECSEE (kredit br. 4197-BOS). Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora, dostavit će prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

*Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Trećeg amandmana na Sporazum o finansiranju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i KfW-a za ustanovljavanje Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu. Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora, dostavit će prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za bh potpisnika predložen je ministar finansija i trezora./ Služba za informiranje VMBiH

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "