Upravljane rizicima u javnom sektoru Bosne i Hercegovine

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Koordinacionog odbora centralnih jedinica za harmonizaciju (KO CJH) u Tesliću je 5. i 6. decembra 2019. godine održana konferencija o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru Bosne i Hercegovine.
Glavna tema dvodnevne konferencije, kojoj je prisustvovalo oko 150 učesnika sa svih nivoa vlasti, bilo je upravljanje rizicima u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini.
Predsjedavajuća KO CJH i rukovodilac Centralne harmonizacijske jedinice Federalnog Ministarstva finansija Fatima Obhođaš istaknula je dobru saradnju tri centralne harmonizacijske jedinice koja je rezultirala održavanjem ove, treće po redu zajedničke godišnje konferencije o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru BiH.
Ranko Šakota, član KO CJH i direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH, podsjetio je da se cijeli sistem finansijskog upravljanja i kontrole zasniva na upravljanju rizicima koje je, i po ocjeni eksterne revizije, najslabije razvijena komponeneta u sistemu internih kontrola u javnom sektoru u BiH.
Rukovodilac Centralne jedinice za harmonizaciju Ministarstva finansija Republike Srpske Dragoljub Nakić naglasio je da je pri izboru teme Konferencije vođeno računa o zahtjevima predstavnika institucija javnog sektora, te da se zbog njih i održavaju obuke, seminari i konferencije.
O metodološkom okviru upravljanja rizicima u javnom sektoru učesnicima Konferencije govorila je Abida Ćatić, pomoćnik direktora Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH za razvoj finansijskog upravljanja i kontrole u instucijama BiH.
Nedžad Hajtić iz Ureda za reviziju institucija BiH napravio je presjek stanja upravljanja rizicima iz ugla Ureda za reviziju institucija BiH, dok se njegov kolega Dragoljub Kovinčić u svojoj prezentaciji fokusirao na upravljanje rizicima u postupcima javnih nabavki.
Bojan Ćurić iz Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske održao je prezentaciju s praktičnim primjerima kreiranja procedura za finansijsko upravljanje i kontrolu u skladu s metodološkim zahtjevima.
Belma Islamović iz Centralne harmonizacijske jedinice Federalnog ministarstva finansija predstavila je aktuelno stanje u vezi s upravljanjem rizicima u javnom sektoru u Federaciji BiH.
Na kraju Konferencije Danijela Stepić, konsultat Projekta EU o unapređenju javnih internih finansijskih kontrola u BiH, s učesnicima je podijelila iskustva s radionica o uspostavljanju registara rizika, održanih u nekoliko institucija BiH i na nivou FBiH.