Treća godišnja konferencija o internoj reviziji u javnom sektoru Bosne i Hercegovine

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Konferencija o internoj reviziji kao dijelu sistema internih finansijskih kontrola u javnom sektoru održana je 10. i 11. juna 2019. godine u hotelu „Termag“ na Jahorini u organizaciji Koordinacionog odbora centralnih jedinica za harmonizaciju u Bosni i Hercegovini.
Konferenciji je prisustvovalo 150 internih revizora iz javnog sektora Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i institucija Bosne i Hercegovine.
Predsjedavajuća Koordinacionog odbora centralnih jedinica za harmonizaciju (KO CJH) Fatima Obhođaš u uvodnom obraćanju kazala je da je ovo treća godišnja konferencija o internoj reviziji u javnom sektoru u BiH koju zajedno organiziraju centralne harmonizacijske jedinice ministarstava finansija Federacije BiH, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.
Direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH i član KO CJH Ranko Šakota naglasio je da su uspostava i razvoj sistema internih finansijskih kontrola u javnom sektoru obaveza Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.
„Ključni elementi sistema internih finansijskih kontrola u javnom sektoru su finansijsko upravljanje i kontrola, funkcionalno nezavisna interna revizija i centralna harmonizacijska jedinica koja treba uspostaviti, razviti i afirmisati ova prva dva elementa“, kazao je Šakota.
O razumijevanju metodološkog okvira finansijskog upravljanja i kontrole kao temelju za kvalitetnu internu reviziju govorila je Abida Ćatić, pomoćnik direktora Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH za razvoj sistema finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH.
Bojan Ćurić iz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS održao je prezentaciju o internoj reviziji sistema finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru.
Dragan Kulina, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i dugogodišnji revizor, drugog dana konferencije održao je predavanje o temi „Savjetodavne usluge interne revizije- kontroverze regulativa i praksi u javnom sektoru.“
Vedad Silajdžić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u svom predavanju učesnicima konferencije fokusirao se na ulogu interne revizije u korporativnom upravljanju, odnosno na izazove za javna preduzeća.