Snažna podrška EU jačanju internih kontrola u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Povodom početka realizacije Projekta jačanja internih finansijskih kontrola (PIFC) u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini, koji finansira Evropska komisija iz komponente IPA II, direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH Ranko Šakota  razgovarao je s predstavnikom firme koja će ralizirati Projekt, s vođom Projekta i ekspertima.
Korisnici Projekta, koji je vrijedan dva miliona eura i koji će trajati 24 mjeseca, jesu centralne harmonizacijske jedinice na nivou Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i institucije Brčko distrikta.
„Što se tiče Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH,  ključni zahtjevi od Projekta su: strateški dokument o sistemu internih finansijskih kontrola u institucijama BiH za period 2019-2024. godina, ažuriranje podzakonskih akata iz oblasti finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije, izrada metodologija za kontrolu kvaliteta interne revizije i finansijskog upravljanja i kontrole, te izrada softverskih aplikacija za izvještavanje u obje oblasti. Cilj je da uz podršku Projekta napravimo stvarni napredak u sistemu internih finansijskih kontrola, a ne da dobijemo  papir bez ikakve vrijednosti“, kazao je direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH Ranko Šakota ocijenivši da je sistem finansijskog upravljanja i kontrole, kao jedan od elemenata PIFC sistema, u ovom momentu mnogo zahtjevnija oblast od oblasti interne revizije.
Chiara D'Aloia, predstavnica belgijske kompanije „Ice“, koja je izabrana za implementatora Projekta, obećala je da će svi zahtjevi, usaglašeni u projektnom zadatku, biti realizirani. „Svakih šest mjeseci biće podnošeni izvještaji o napretku u realizaciji aktivnosti iz Projekta“, naglasila je D'Aloia.
Sastanku, kojim je ozvaničen početak realizacije Projekta u institucijama BiH, prisustvovali su i vođa Projekta Ilse Schuster, eksperti Mike Leskey i Nihad Nakaš, te Abida Ćatić, pomoćnik direktora Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH.