Predstavnici EU uručili demarš ministru Bevandi u vezi sa glasanjem BiH u EBRD-u

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler uz prisustvo predstavnika osam ambasada država Europske unije uručio je danas zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi demarš, odnosno stav EU u vezi glasanja o rezolucijama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

S obzirom na to da je ministar Bevanda guverner BiH u EBRD-u, ambasadori EU su istaknuli da 1.4.2022. godine ističe rok za glasanje o dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju.

Kako je istaknuto tokom sastanka rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

Tokom razgovora o ovim temama ministar Bevanda je upoznao sudionike da ga je za guvernera u EBRD-u  imenovalo Vijeće ministara BiH te je ove rezolucije uputio na današnju sjednicu Vijeća uz prijedlog da se usvoji zaključak kojim se one podržavaju.   

Ministar Bevanda naglasio je da je saradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji finansira milionske projekte na području cijele BiH te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u.   

Na sastanku se govorilo o procedurama usvajanja budžeta za ovu godinu s obzirom na to da Fiskalno vijeće BiH još nije usvojilo Globalni fiskalni okvir koji bi dao parametre za kreiranje ovogodišnjeg budžeta u Ministarstvu finansija i trezora BiH odakle su više puta upućene urgencije za usvajanje ovog dokumenta što je prvi korak ka usvajanju budžeta.  

Na pitanja predstavnika EU u vezi s finansiranjem opštih izbora ove godine, ministar Bevanda je odgovorio da su zakonske procedure jasne te da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne ulazi u fazu politikanstva i obavit će svoje dužnosti kada se ispune potrebniuslovi, a jedan od glavnih je usvajanje budžeta za ovu godinu.

Sastanku su, osim specijalnog predstavnika EU za BiH Sattlera, prisustvovali: ambasador  Republike Italije Marco Di Ruzza, ambasador Republike Poljske Jarosław Lindenberg,   ambasadorica Kraljevine Španjolske Maria Teresa Lizaranzu, ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić, te ekonomski konzultant u ambasadi Češke Ondrej Picka, zamjenica ambasadorice Republike Njemačke Petra Sabine Kochendörfer, zamjenicaambasadorice Nizozozemske Mina Noor i zamjenik šefa misije, prvi sekretar u Švedskoj ambasadi u BiH John Skoglund.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "