Predstavljeni strteški prioroteti UN-a za BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sastanak Foruma za koordinaciju razvojnih partnera (DCF), kojim su danas kopredsjedavale pomoćnik ministra finansija i trezora BiH Dušanka Basta i rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija (UN) u BiH Ingrid Macdonald, bio je posvećen strateškim prioritetima i budućoj saradnji.

Na današnjem sastanku DCF foruma, koji je oragnizovao Sektor za finansijsko planiranje razvoja i koordinaciju međunarodne pomoći Ministarstva finansija i trezora BiH, predstavljen je Pregled partnerstava između Ujedinjenih nacija i Bosne i Hercegovine – Okvir saradnje BiH i UN-a za  održivi razvoj  (UNSDCF) u periodu 2021 – 2025. godina.

Ovaj dokument  definiše partnerstvo između BiH i UN-a te strateške prioritete i rezultate.

UNSDCF okvir je usklađen prema prioritetima BiH definisanima kroz Okvir ciljeva održivog razvoja (SDG) u BiH koji predstavlja sveobuhvatni dokument za rješavanje razvojnih izazova, definisanje zajedničke vizije i razvojnih smjernica u zemlji, zajedno sa podciljevima i pokazateljima SDG ciljeva.

U periodu od 2021.-2025. godine UNSDCF aktivnosti odvijaju se unutar četiri  prioritetne oblast ukupne vrijednosti 336.080.480 američkih dolara.

Prioritetne oblasti odnose se naodrživi, otporni i inkluzivni rast, zatim kvalitetno, dostupno i inkluzivno obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštita, kao i upravljanje usmjereno na ljude i vladavina prava, te socijalna kohezija.

Predviđeno je da u periodu od 2023.-2025. godine u okviru četiri prioritena područja i programa, UNSDCF Horizon planira provoditi 166 aktivnosti u ukupnoj vrijednosti od 172.905.503 američkih dolara.

Tokom diskusije razvojni partneri i predstavnici međunarodnih organizacija i finansijskih institucija u BiH, te domaćih institucija razmjenili su informacije o aktuelnim i budućim aktivnostima, pozitivnim iskustvima kao i izazovima s kojima se susreću u sklopu  razvojne saradnje u Bosni i Hercegovini. 

Sastanku su, izumeđu ostalih, prisutsvovali  zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović, te šefovi UN agencija, UNDP-a, UNICEF-a, UNESCO-a i IOM-a, koji su zvanični članovi Zajedničkog upravnog odbora između BiH i UN-a.

Sve prezentacije i materijali sa sastanka su dostupni na web stranici Foruma za koordinaciju razvojnih partnera www.donormapping.ba.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "