Predsjedavajuci Zvizdic i ministar Bevanda s delegacijom MMF-a

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Predsjedavajuci Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdic i njegov zamjenik ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda primili su delegaciju Medunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvodenu šefom Misije Ronom van Roodenom, kako bi razgovarali o mogucnostima sklapanja novog aranažmana s ovom medunarodnom finansijskom institucijom.

rn

Predsjedavajuci Zvizdic naglasio je da je od izuzetne važnosti što je na današnjoj sjednici Vijeca ministara usvojena reformska agenda za BiH, te da bi to trebao biti dobar pokazatelj i za medunarodne finansijske institucije koje žele pružiti podršku BiH kroz razne programe. Dodao je da je Vijece ministara BiH jasno pokazalo svoju opredijeljnost za provedbu reformi, što je znacajno i za dogovore s MMF-om o novom stand bay aranžmanu.

rn

Na sastanku je naglašeno da bi i okosnica novog aranžamana s MMF-om velikim dijelom trebala biti reformska agenda, uz vec ranije utvrdene oblasti gdje je neophodno ubrzati provedbu socijalnih i ekonomskih reformi.

rn

Ministar Bevanda naglasio je da je u Ministarstvu finansija i trezora BiH u završnoj fazi izrada dokumenta Politika placa, te da su na nivou BiH vec provedene znacajne uštede, od smanjenja osnovica na placu do smanjenja naknada za topli obrok, dnevnice i regres.

rn

Istaknuto je i  da se ocekuje kako ce do kraja ovog mjeseca biti usvojeni Globalni fiskalni okvir i Dokument okvirnog budžeta (DOB) za period 2016 - 2018. godina, da bi se u zakonskim rokovima mogle završiti procedure u izradi budžeta za 2016. godinu.

rn

Predstavnici MMF-a izrazili su zadovoljstvo što su vlasti na nivou BiH spremne na provodenje ekonomskih reformi, te podsjetili da su osnovni zadaci, kao i u prethodnom aranžmanu, smanjenje javne potrošnje, ogranicenje zapošljavanja u administraciji, razmjena podataka medu poreskim upravama i poboljšanje naplate poreskih dugovanja, kao i sprecavanje deficita u budžetima na nižim nivoima vlasti.

rn

Delegacija MMF-a boravi u BiH do 24. juna i održat ce sastanke s  predstavnicima entitetskih vlada.

rn

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atojan.

rn

 

rn

 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "