Praktična obuka u SIPA-i i Ministarstvu vanjskih poslova BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvu vanjskih poslova BiH, kao pilot institucijama, održana je praktična obuka o finansijskom upravljanju i kontroli.
Održavanjem ove obuke nastavljena je realizacija Memoranduma o tehničkoj saradnji u oblasti internih finansijskih kontrola u javnom sektoru, dogovorenog između Ministarstva finansija i trezora BiH i Ministarstva finansija Kraljevine Nizozemske.
Praktičnu obuku o značaju finansijskog upravljanja i kontrole za upravljačku odgovornost,
o internoj kontroli, upravljanju rizicima i mapiranju poslovnih procesa u SIPA-i i Ministarstvu vanjskih poslova BiH održali su Erik de Borst i Peter Speijker,  eksperti Nacionalne akademije za ekonomiju i finansije nizozemskog Ministarstva finansija.
Za predstavnike SIPA-e radionice su održane 22. oktobra i 19. novembra 2018, a za predstavnike Ministarstva vanjskih poslova BiH 23. oktobra i 20. novembra 2018. godine.
Kao suorganizator ove obuke, Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH bila je nadležna za izbor pilot institucija. S obzirom na iznos budžeta i složenost poslovnih procesa, za pilot institucije odabrani su SIPA i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.