Potpisani sporazumi za Program podrške razvoju održive javne potrošnje (DPL)

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli, potpisali su, danas u Sarajevu, Sporazum o finansiranju izmedu Bosne i Hercegovine i Medunarodne asocijacije za razvoj(IDA) i Sporazum o zajmu izmedu Bosne i Hercegovine i Medunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) - Program podrške razvoju održive javne potrošnje (DPL). Ukupna vrijednost programa je 111,0 miliona americkih dolara (USD), od cega IDA 42.200.000 SDR (ekvivalent 66,0 miliona USD) i IBRD 31.300.000 EUR (ekvivalent 45,0 miliona USD).

rn

Predloženi program je komplementaran  sa stand-by aranžmanom Medunarodnog monetarnog fonda, koji za Bosnu i Hercegovinu iznosi 1,2 milijarde eura.

rn

- “Cilj programa je uspostavljanje održivog fiskalnog okvira, smanjenje odredenih kategorija potrošnje, te unapredenje sistema usmjeravanja socijalne pomoci prema najugroženijim kategorijama stanovništva, kazao je ministar Vrankic i dodao:- Konkretno, programom treba postici povecavanje socijalne pomoci siromašnima  uz istodobno smanjivanje fiskalnog deficita,  unapredivanje strukture i efikasnosti javne potrošnje  i   smanjivanje stopa socijalnih doprinosa i pritisaka na place u privatnom sektoru izazvanih bržim rastom placa u javnom sektoru, cime se jaca konkurentnost privatnog sektora“.

rn

Šef Ureda Svjetske banke u BiH  Mantovanelli smatra da – „Program treba pokrenuti reforme u onim oblastima potrošnje u javnom sektoru koje su predstavljale osnovni pokretac prociklicnih i neodrživih fiskalnih politika, što se posebno odnosi na veoma visoku i slabo usmjerenu potrošnju na socijalne transfere i visoka izdvajanja za plate  u javnom sektoru. Uz to, u toku srednjorocnog perioda program treba unaprijediti konkurentnost privatnog sektora  smanjivanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje (a po mogucnosti i za osiguranje u slucaju nezaposlenosti) za zaposlene u formalnom sektoru“.

rn

Uslovi kredita su standardni IDA uvjeti- rok otplate 20 godina, ukljucujuci 10 godina grace perioda, otplata kredita u polugodišnjim obrocima, servisni troškovi na povuceni iznos glavnice od 0,75 % godišnje, troškovi održavanja kredita na nepovuceni iznos glavnice  od 0,50 % godišnje. Uslovi IBRD zajma su - otplata zajma 25 godina ukljucujuci 10 godina grace perioda, otplata kredita u polugodišnjim obrocima, kamata šestomjesecni LIBOR za euro plus varijabilna marža, pristupna taksa  0,25% iznosa zajma.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "