Potpisan ugovor BiH-EBRD: Data garancija za zajam Projekta gasifikacije SBK

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Varel Freeman danas su , u Sarajevu, potpisali i Ugovor o zajmu izmedu BiH i EBRD-a za Projekat gasifikacije Srednjobosanskog kantona. Projektni ugovor izmedu BH-Gasa i EBRD-a su zakljucili direktor BH-Gasa Almir Becarevic i direktor za prirodne resurse u EBRD-u Kevin Bortz.

Zajam od 17 miliona eura, kazao je ministar Vrankic, predstavlja  prvu investiciju ove banke u sektoru prirodnih resursa u BiH, a namijenjen je za izgradnju 40 km visokotlacnog cjevovoda za transport prirodnog gasa od Zenice, preko Busovace, Viteza i Novog Travnika do Travnika. Dodao je kako   ovakve investicije  predstavljaju kljucni preduvjet razvoja privrede u BiH a  imaju i dodatnu korist., u zaštiti okoliša, jer ce omoguciti alternativu korištenju konvencionalnih energenata.
rn
Potpredsjednik EBRD-a Freeman je rekao: -Nadam se da cemo podržati i druge projekte na izgradnji mreže gasovoda u BiH i da ce ovo biti samo pocetak korištenja sredstava iz privatnih izvora za infrastrukturne projekte, te  naglasio da se uspješna saradnja BiH i EBRD-a nastavlja.
rnReceno je da je  EBRD, otkad djeluje u BiH  uložio više od milijardu eura  u razne bh privredne sektore u zemlji i mobilizirao dodatne investicije u vrijednosti 1,6 milijardi eura.
rn
Trajanje zajma je 15 godina, ukljucujuci grejs period od tri godine, a otplata je u 24 jednake polugodišnje rate tokom perioda od 12 godina.Iznos zajma je u potpunosti alociran na FBiH.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "