Potpisan Sporazum o finansijskoj saradnji Vijeca ministara BIH i Vlade SR Njemacke za 2008.

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeca ministara i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Dragan Vrankic i  njemacki ambasador u BiH Joachim Schmidt   potpisali su danas  meduvladin sporazum o financijskoj saradnji za 2008. godinu ukupne vrijednosti 60 miliona eura od cega  je 56 miliona kredit   a cetiri miliona su donacije.   Težište njemackog poticaja, kojeg implementira Njemacka razvojna banka (KfW) u  okviru ovog sporazuma, su projekti iz oblasti obnovljivih energija i zaštite okoliša, Tako ce za prvi vjetropark u Bosni i Hercegovini biti pružena podrška u vidu nisko-kamatnog zajma u visini od 46 miliona eura. Drugi dio sredstava, u visini od 14 miliona eura,  namijenjen je za projekt poboljšanja infrastrukture za vodosnabdijevanje  i  zbrinjavanje otpadnih voda u opcini Banja Luka.

rn

Ministar Vrankic je, zahvalivši Vladi SR Njemacke, istakao kako  su BiH dati povoljni  kreditni uslovi. Kamatna stopa iznosi 2,7 posto a kredit cemo dobiti na 14 godina s grace periodom od tri godine. Napomenuo je   da ce BiH dobro doci ulaganje u alternativne izvore energije, buduci smo i prema medunarodnim sporazumima obavezni osigurati odredeni dio  proizvodnje struje iz tih izvora  dok ce drugi dio sredstava namijenjen  vodosnabdijevanju Banjaluke omoguciti  tamošnjim gradanima  bolje uslove  življenja.
rn
Dodao je da se sporazumi o finansijskoj podršci s Vladom SR Njemacke potpisuju vec 10 godina i da je do sada odobreno 180 miliona eura u oblasti finansijskih institucija,energije i vodosnabdijevanja.  Nakon odobravanja finansijskih sredstava u visini od 39 miliona eura u 2007. godini, vrijednost istih u okviru finansijske saradnje je ponovo znacajno povecana.
rn       
rnAmbasador Schmidt je kazao da ovim projektima, Njemacka želi pružiti podršku Bosni i Hercegovini u povecanju njene energetske sigurnosti, a samim tim i zadržavanju stabilnosti u pogledu emisije štetnih gasova, te istodobno  dati važne impulse ekonomiji. Naglasio je da se energetskim projektima, koje Njemacka vec godinama potice u Bosni i Hercegovini, ne stvaraju samo radna mjesta, nego se  poboljšava i finansijska situacija javnog sektora i pridonosi poboljšanju bilanse uspjeha".
rn
Danas su Sporazume o Zajmu i projektu i o Finansiranju te Posebni sporazum o implementaciji Sporazuma izmedu KfW, Frankfurt na Majni i Bosne i  Hercegovine, Republike Srpske i grada Banja Luka za projekt „Gradski sustav  vodosnabdijevanja i odvodenja otpadnih voda u Banja Luci potpisali - ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankic, ambasador  SR Njemacke u BiH Joachim Schmidt, gradonacelnik Banjaluke Dragoljub Davidovic, direktor Vodovoda Banjaluke Milan Mazalica, direktor KfW - sektor za BiH, Srbiju i Crnu Goru dr.Tina Babo, direktor KfW - Ured u Sarajevu Gerald Kuhnemund, dok ce ministar finansija RS Aleksandar Džombic, jer je bio sprijecen, potpisivanje izvršiti naknadno.

rn

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali i predstavnici Vlade SR Njemacke, koji su u Sarajevo doputovati radi održavanja medudržavnih razgovora o nastavku tehnicke i finansijske saradnje izmedu Vijeca ministara BiH i Vlade SR Njemacke, Rolf Lerch (BMZ), Johann Hesse (EU) i Axel Sachs (GTZ).

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "