Oko 23,5 miliona eura za vodoopskrbu u Brčkom i gradski prevoz u Sarajevu

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Kancelarije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas dva ugovora o zajmu ukupne vrijednosti 23,5 miliona eura.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su Mark Bowman, potpredsjednik EBRD-a, te Leander Treppel, direktor Konstituence EBRD-a čija je članica i BiH. 

Ministar Bevanda, koji je i guverner BiH u EBRD-u, zahvalio se na posjeti izaslanstvu ove banke te naglasio da su ovi ugovori posebno značajni za stanovništvo Brčko distrikta i Sarajeva. 

„Danas je potpisan ugovor u vrijednosti 6,5 miliona eura za poboljšanje vodoopskrbe na području Brčkog i drugi ugovor u vrijednosti 17 miliona eura za nabavku pet tramvaja i izgradnju zgrade centra za upravljanje saobraćajem u Sarajevu“, naglasio je ministar Bevanda. 

Tokom svog obraćanja ministar Bevanda je istakao kako su oba projekta značajna i s aspekta zaštite okoliša, ali i poboljšanja uslova života stanovništva u BiH. 

„Zadovoljan sam nastavkom saradnje s EBRD-om i aktiviranjem novih projekata koji izravno utječu na kvalitetu života stanovnika. Očekujem da će lokalne vlasti u Brčko distriktu i Sarajevskom kantonu ispuniti sve što je do njih da se projekti realiziraju u roku od tri godine kako je ugovorima predviđeno“, rekao je ministar Bevanda. 

Naglašeno je da su oba zajma ugovorena pod povoljnim uvjetima uz grejs period od tri godine i otplatu u roku 15 godina, dok će dug za jedan ugovor biti alociran na Brčko distrikt, a drugi na Federaciju BiH, odnosno Vladu Sarajevskog kantona.

Sagovornici su se složili da postoji obostrani interes za unaprjeđenje saradnje te istakli da je EBRD jedan od najvećih institucionalnih investitora u Bosni i Hercegovini. 

Nakon potpisivanja ugovora održan je sastanak sa izaslanstvom EBRD-a gdje se govorilo o novoj strategiji za BiH u razdoblju 2022.-2027. godina i prioritetima koje sadrži poput jačanja privatnog sektora, energetske efikasnostii kapaciteta obnovljivih izvora energije te o nastavku infrastrukturnih projekata i otvaranju mogućnosti za veći broja novih radnih mjesta.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "