Održan prvi sastanak Odbora za nadzor realizacije Projekta Koridor 5 c

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Odbor za nadzor realizacije Projekta „Koridor 5 c“, kojim je predsjedavao predsjedavajuci Odbora zamjenik predsjedavajuceg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, održao je 07. 07. 2009. godine u Sarajevu prvi sastanak. Odbor je razmatrao stanje i aktivnosti na projektu „ Autoput na koridoru 5 c“ u periodu od 01.01.2007. do 30.06. 2009. godine i donio je stajališta, koja prenosimo u cjelosti :

- Došlo je do znacajnog napretka u izradi projektne dokumentacije i finansiranja „Autoput na Koridoru 5Vc“.
rn
- Zadužuju se  Ministarstvo komunikacija i prometa i  Federalna direkcija autocesta, da zajedno sa konsultantima koji rade na izradi glavnih projekata za izgradnju „Autoput a  na  Koridoru 5 c“, maksimalno intenziviraju svoj rad na izradi glavnih projekata za dionice, koje su ušle u kreditne sporazume sa EBRD i EIB, kako bi se kompletirali,  najkasnije do kraja oktobra 2009. godine.
rn
- Da Vlada Federacije intenzivira svoj rad na izradi Prostornog plana posebnog obilježja, u skladu s  Odlukom o izradi Prostornog plana posebnog obilježja, koju je donijela Parlamentarna skupština Federacije Bosne i Hercegovine. 
rn
- Da Vlada Federacije i njene institucije   koje su nadležne za ispunjenje uslova iz kreditnog sporazuma sa EBRD, o finansiranju cetiri dionice „Autoputa  na Koridoru 5 c“, svoje obaveze ispune najkasnije do kraja 2009. godine.
rn
- Da Vlada Federacije  Bosne i Hercegovine i nadležna  ministarstva,  a  na osnovu  im  dostavljene  dokumentacije: sve pribavljene saglasnosti, CD studije uticaja na okoliš,  situacija položaja trase prema idejnom projektu  -  donesu konacnu odluku o lokaciji mosta kod Pocitelja.
rn
- Da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i nadležna  ministarstva, pripreme Nacrt strategije o realizaciji ukupnog projekta „Autoputa na Koridoru 5 c“, najkasnije do novembra 2009. godine, kako je predvideno kreditnim sporazumom sa EBRD. 
rn
- Odbor podržava stav koji je, takode, definisan kreditnim sporazumom, da se sve cetiri dionice rade istovremeno i da imaju isti tretman o zakljucivanju kreditnog angažmana sa EIB, kako je to postignuto sa EBRD.
rn
- Za naredni sastanak Odbora obavezuju se Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i Ministarstvo prometa i veza FBiH, da pripreme informaciju o aktuelnoj problematici, daju svoj stav i moguca rješenja pojedinih problema,    ( Pocitelj,   Blagaj,   istražni  radovi,  eksproprijacija,   prostorni  plan, pregovori sa EIB  itd.)
rn
- Sjednica  Odbora  treba  se  održati  najkasnije  do kraja  jula  2009. godine.
rn
- Zakljucke Odbora dostaviti svim clanovima  Odbora, Vijeca ministara  i Vlade Federacije BiH.
rn
- Da se iskljuci svaka politizacija i da se projekat prepusti strucnim i relevantnim institucijama.
rn
- Svako usporavanje projekta odstupanjem od usvojene trase od strane Parlamenta Federacije BiH i uradenih studija  smatramo neprihvatljivim, jer ce  znatno prolongirati realizaciju projekta i još vecu politizaciju projekta.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "