Objavljen podzakonski akt Smjernice za provođenje procesa upravljanja rizicima u institucijama BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dana 07.04.2015. godine u „Službenom glasniku BiH“, broj: 29/15, direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine donio je Odluku o objavljivanju Smjernica za provođenje procesa upravljanja rizicima u institucijama Bosne i Hercegovine.

Smjernice za provođenje procesa upravljanja rizicima u institucijama Bosne i Hercegovine predstavljaju jednu od podloga za uspostavljanje i funkcionisanje finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine.

Cilj objavljivanja Smjernica za provođenje procesa upravljanja rizicima u institucijama Bosne i Hercegovine je ujednačiti praksu upravljanja rizicima i postaviti okvir unutar kojeg će svaka institucija ugraditi i razvijati upravljanje rizicima prilagođeno svojim specifičnostima.

Smjernice daju prikaz ključnih koraka za uspostavljanje upravljanja rizicima u institucijama koji se zasnivaju na COSO okviru, različite pristupe i opcije u njihovoj razradi prilikom uspostavljanja upravljanja rizicima kako bi svaka institucija mogla odabrati način i metode koje su za njih najprihvatljivije.