Obaveze prema MMF-u na nivou BiH ispunjavaju se planiranom dinamikom

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Medunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvodenu šefom Misije Nadeemom Ilahijem, koja boravi u BiH tokom prvog pregleda novog aranžmana koji je BiH zakljucila s ovom finansijskom institucijom. Ministar Bevanda informisao je delegaciju MMF-a o aktivnostima koje su preduzete na nivou BiH kako bi se ispunile obaveze predvidene Pismom namjere u okviru prvog pregleda, posebno onima koje se odnose na pripremu i usvajanje budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

rn

rn

Ministar Bevanda istakao je da su završene konsultacije s budžetskim korisicima, te da ocekuje kako ce Ministasrtvo finansija i trezora BiH u skladu sa zakonskim rokovima uputiti budžet pocetkom iduceg mjeseca u proceduru usvajanja.

rn

rn

„Uvjeren sam da cemo budžet institucija BiH za narednu godinu usvojiti do kraja ove godine te da nece biti nikakvih kašnjenja, a poznato je da nisu planirana povecanja rashoda. Sigurno cemo osigurati neometano funkcionisanje institucija BiH, posebno onih koje imaju znacajnu ulogu u procesu evropskih intergracija“, rekao je ministar Bevanda.

Dodao je da se ogranicava zapošljavanje u institucijama BiH, te da je Vijece ministara usvojilo odluke o visini osnovice na placu i regres za iducu godinu koje ostaju na istom nivou, što je planirano i Politikom placa za cetverogodišnji period.

rn

rn

Ministar finansija i trezora BiH naglasio je da ce se nastaviti s uštedama koje su vec postignute primjenom pravilnika o korištenju službenih vozila, telefona i reprezentacije, ali i smanjenja troškova zakupa prostora jer su vec kupljene i useljene zgrade za veci broj za institucije BiH.

rn

rn

Misija MMF-a upoznata je tokom sastanka s ministrom Bevandom o aktivnostima preduzetim u procesu upravljanja javnim dugom jer je prvi put u BiH usvojena strategija koja se odnosi na ovu oblast i to u saradnji s entitetima.

rn

rn

Ministar Bevanda obavijestio je Misiju MMF-a da je set zakona koji se odnosi na akcize u parlamentarnoj proceduri, te podsjetio da se ovim izmjenama predvida namjensko izdvajanje prihoda od akciza za izgradnju autocesta i cesta u BiH, te da je bilo odredenih korekcija u odnosu na prijedlog zakonskih izmjena koje je dostavio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

rn

rn

Sagovrnici su se složili da u fokusu svih aktivnosti treba biti otvaranje prostora za investicije i ekonomski rast, a tome ce doprinijeti reformski zakoni i druge mejre koje su predvidene i Reformskom agendom i Pismom namjere s MMF-om, ali i saradnjom s drugim medunarodnim finansijskim institicjama.

rn

rn

S obzirom na to da se novi program s MMF-om razlikuje od dosadašnjih stand by aranžmana, reforme ce biti sveobuhvatne cemu ce biti prilagodeni i rokovi njihovog provodenja, te ce Misija MMF-a ponovo boraviti u BiH u novembru ove godine kako bi pripemili izvještaj za Odbor ove medunarodne finansijske institucije.

rn

rn

U delegaciji MMF-a bio je i rezidentni predstavnik za BiH Francisco Parodi. (kraj)

rn

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "