Novih 10 miliona dolara IDA kredita za BiH -146.sjednica VMBiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće ministara BiH prihvatilo je, na 146.sjednici održanoj danas u Sarajevu,Inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) - Dodatno finansiranje za Projekt jačanja zdravstvenog sektora. Nakon završenih pregovora Ministarstvo finansija i trezora, u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama, dostavit će Vijeću ministara nacrt sporazuma s osnovama za vođenje pregovora. Dodatno finansiranje u iznosu od 10 miliona američkih dolara omogućit će edukaciju većeg broja doktora porodične medicine s ciljem dodatnog jačanja sistema zdravstva. Rok otplate kredita je 20 godina, uključujući 10 godina grejs perioda uz IDA uslove, a predložena alokacija je šest miliona američkih dolara za FBiH i četiri miliona za Republiku Srpsku.

Vijeće ministara BiH donijelo je, na 146.sjednici održanoj danas u Sarajevu,  Odluku da predsjedavajući, ministri i zamjenici ministara BiH izdvoje po jednu dnevnicu iz martovske plaće, u znak solidarnosti s narodom Japana. Također, Vijeće ministara BiH sugeriralo je službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH da slijede ovaj primjer.   Istovremeno je konstatirano da će po usvajanju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu  biti donesena odluku o konkretnoj finansijskoj pomoći za pomoć Japanu.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o usvajanju Osnova kvalifikacionog okvira u Bosni i Hercegovini, kao ključnog dokumenta narednog procesa izgradnje i uspostavljanja kvalifikacionog okvira u našoj zemlji, a na temeljima Evropskog kvalifikacionog okvira za cjeloživotno učenje. Usvajanje ovog dokumenta predstavlja okvir djelovanja za sve institucije i pojedince koji su, u skladu sa svojim nadležnostima, involvirani u proces priprema kvalifikacionog okvira.Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, imenovat će interresornu komisiju za izradu kvalifikacionog okvira u BiH koja će pripremiti radni plan glavnih aktivnosti u okviru izrade kvalifikacionog okvira u BiH. Interresornu komisiju će činiti 19 članova, po šest iz svakog konstitutivnog naroda i jedan predstavnik ostalih, uz odgovarajuću regionalnu pripadnost.Evropski parlament i Vijeće Evropske unije usvojili su 2008. godine Evropski kvalifikacioni okvir za cjeloživotno učenje, kao evropski referentni okvir za sistemsko vrednovanje obrazovnih sistema u državama EU-a, državama kandidatima i potencijalnim kandidatima s ciljem osiguranja brže mobilnosti na evropskom tržištu rada.         

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o izradi Priloga institucija Bosne i Hercegovine za redovni godišnji izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine za 2011. godinu u procesu evropskih integracija, s predloženim planom aktivnosti. Zadužena je Direkcija za evropske integracije da izradi Nacrt priloga institucija BiH za redovni godišnji izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija, u skladu sa zahtjevima Evropske komisije i dostavi ga koordinatorima za evropske integracije radi potvrđivanja sadržaja i tačnosti navedenih informacija, te dodavanja novih relevantnih podataka. Direkcija za evropske integracije zadužena je da upozna  Odbor za civilno društvo sa svim relevantnim podacima u vezi s izradom Priloga institucija BiH za 2011. godinu, te da ga pozove da dostavi svoje komentare na Nacrt priloga.  Zadužena je Direkcija za evropske integracije da prevede Prilog institucija BiH za redovni godišnji izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija i dostavi ga Evropskoj komisiji do 2. maja 2011. godine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnijenja o stavovima građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i uporedni prikaz istraživanja javnog mnijenja 2010./2009./2008./2007.članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU) podržava 88,2 posto ispitanika. Praktično, u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH ovakvog mišljenja je 9 od 10 ispitanika, a u Republici Srpskoj 8 od 10 ispitanika. Prema nacionalnoj pripadnosti,  članstvo u EU podržava 97,1 posto Bošnjaka, 85,3 posto Hrvata, 77,7 posto Srba i 78,8 posto ispitanika iz reda ostalih, navodi se u istraživanju koje je organizirala Direkcija za evropske integracije. U skladu s Komunikacionom strategijom BiH za informiranje javnosti o pristupanju EU, ovo istraživanje provedeno je krajem prošle godine, putem kompjuterski podržanog telefonskog anketiranja na uzorku od 1200 punoljetnih građana iz Bosne i Hercegovine.Prema istraživanju, pozitivno mišljenje o EU ima 85,7 posto ispitanika, a 77,8 posto ispitanika se osjeća Evropljaninom/Evropljankom. Kada je riječ o dinamici ispunjavanja uslova za članstvo u EU, 69,8 posto ispitanika nije zadovoljno brzinom kojom BiH ispunjava te uslove, zadovoljnih ispitanika je samo 6,9 posto, donekle zadovoljnih je 17,8 posto, a 3,7 posto nije upoznato s datim uslovima.Velika većina ispitanika, odnosno 92,7 posto, smatra da je potrebno provoditi reforme, a samo 0,5 posto smatra da reforme ne treba provoditi. Kada je riječ o dinamici pristupanja Evropskoj uniji, 51,2 posto ispitanika vjeruje da će BiH ući u EU poslije zemalja regije, tj. Albanije, Crne Gore i Srbije. Vijeće ministara BiH kao pokretačku snagu bh. integracija u EU vidi 20,5 posto ispitanika, Parlamentarnu skupštinu vidi 17,6 ispitanika, dok kao pokretače integracija entitetske i Vladu Brčko Distrikta BiH vidi 16,5 posto ispitanika, a njih 28,9 posto nije znalo ili nije željelo odgovoriti na ovo pitanje.Direkcija za evropske integracije zadužena je da ovu informaciju i istraživanje javnog mnijenja dostavi nosiocima provođenja Komunikacione strategije za informiranje javnosti o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.Zadužena je Direkcija za evropske integracije da informaciju i istraživanje javnog mnijenja objavi na internet stranici Direkcije, kako bi bila dostupna široj javnosti.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, usvojilo je Polugodišnji pregled realizacije aktivnosti iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom za period 1.7.2010. - 31.12.2010. godine.Direkcija za evropske integracije zadužena je da prijevod dokumenta Polugodišnji pregled realizacije aktivnosti iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo sa BiH za period 1.7.2010. - 31.12.2010. godine, dostavi Evropskoj komisiji.Od ukupno 308 predviđenih aktivnosti s planiranim rokom izvršenja u periodu od 1. jula do 31.decembra 2010. godine, u potpunosti je realizirano 76 aktivnosti ili 25 posto, dok je na prijedlog nadležnih institucija prolongirano izvršenje za 232 aktivnosti. /kraj-Služba za informiranje VMBiH

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "