Ministar Vrankić na Godišnjoj skupštini i Biznis forumu EBRD-a

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeća ministara i BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić ucestvovao je na 19. Godišnjoj skupštini i Biznis forumu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 14. i 15. maja u Zagrebu. Na dvodnevnom skupu je, oko 2.500 ucesnika - državnika, ministara, guvernera, bankara, privrednika i investitora, kao i delegacija 63 clanice EBRD-a, u raspravama i panel-diskusijama, pokušalo odgovoriti kako ubrzati oporavak finansijskog tržišta te kako nacionalne ekonomije što brže mogu izici iz krize i ojacati svoja finansijska tržišta.

rn

-Zemlje srednje i jugoistocne Europe, upozorenje je, trebaju  ubuduce jacati lokalna tržišta kapitala i izbjegavati pretjerano zaduživanje u inozemstvu, kako bi izbjegle probleme koji su ih pogodili nakon izbijanja svjetske financijske krize. Naglašeno je, da je za prevladavanje posljedica krize i gospodarski oporavak nužna  fiskalna disciplina, kazao je ministar Vrankic.

rn

rn

Godišnja skupština ocijenjena je uspješnom a Banka je dobila jasan signal podrške dionicara, jednoglasnim, odobravanjem  povecanja kapitala EBRD-a s 20 milijardi na 30 milijardi eura.

rn

rn

Tokom Skupšine, postavljeni su glavni strateški ciljevi, a to su nastavak pomoci clanicama u konsolidaciji javnih finansija, jacanje otpornosti njihovih financijskih tržišta te ulaganje u diverzifikaciju i modernizaciju korporativnog sektora i malog i srednjeg preduzetništva.

rn

rn

EBRD ce, kako je najavio prvi covjek Banke, direktor Thomas Mirow, nastaviti podržavati  privrede u smanjenju emisije staklenickih plinova, a ulagat ce i u ublažavanje posljedica klimatskih promjena kao i u razvoj troškovne konkurentnosti zemalja clanica. U narednom periodu, jedna od važnijih aktivnosti EBRD-a bice nastavak ulaganja u modernizaciju infrastrukture, posebno meduregionalne i one u udaljenijim podrucjima, 

rn

rn

Povecanje kapitala EBRD-a  za 10 milijardi eura, ili za 50 posto  u kontekstu cjelokupnog ugovora o strategiji banke za razdoblje od 2011. do 2015., omogucit ce Banci ostvarenje investicijskih planova te imati ucinke vec ove godine.

rn

rn

-U Bosnu i Hercegovinu  EBRD u 2010. godini planira  investirati izmedu 150 i 200 milijuna eura u infrastrukturne projekte, a   usmjereni ce biti u oblasti transporta - željeznice,  autoceste, crodrom, financijski sektor - poslovne banke i mikro-kreditne organizacije, te privatni sektor, odnosno mala i srednja poduzeca.   Na nama je sada  da damo dobre projekte, istakao je ministar Vrankic, koji je, na marginama Skupštine,  razgovarao sa kolegama iz regije, te predstavnicima vodecih medunarodnih finansijskih institucija.

rn

Delegacija Bosne i Hercegovine   je na Skupštini predstavila najnovija dešavanja iz zemlje, te ucestvovala i na Biznis forumu EBRD-a pod nazivom "Gradnja održivog rasta". Forum je  bio je posvecen pronalaženju nacina za podršku regiji u periodu oporavka. Na raspravama unutar Foruma teme su bile jacanje finansijskih tržišta, nacini na koje firme  mogu vratiti zanimanje strateških i finansijskih ulagaca u periodu nakon krize te uloga države u tom procesu. Jedna od važnijih tema bila je energetika. 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "