Ministar Špirić sa delegacijom MMF-a razgovorao o obavezama iz stand-by aranžmana

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora dr. Nikola Špirić primio je danas delegaciju Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvodenu šefom Misije Ronom Van Rodenom U delegaciji MMF-a, koja je u posjeti BiH u okviru treceg pregleda stand-by aranžmana, bili su zamjenik direktora Odjela MMF-a za Evropu Asim Husein i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atojan.

Predstavnici MMF-a pozitivno su ocijenili napore i aktivnosti koje su poduzete u BiH tokom drugog pregleda što je omogucilo i isplatu trece traše iz stand-by aranžmana.

rn

Na sastanku je ocijenjeno da su institucije na nivou BiH ispunile svoj dio obaveza iz Pisma namjere, te se u narednom periodu treba usmjeriti na aktivnosti planiranja budžeta za 2014. godinu cemu ce prethoditi usvajanje Globalnog fiskalnog okvira za period 2014-2016. godina.

rn

Ministar Špiric naglasio je da ce i prilikom kreiranja budžeta za 2014. godinu imati konzervativan pristup, što podrazumijeva dodatne uštede i otvaranje prostora za investicije.

rn

Tokom razgovora istaknuto je da je primjecen pad NETO prihoda od PDV-a što je posljedica porasta povrata ovog poreza.

rn

Ministar Špiric, koji je i predsjedavajuci Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO), kazao je da su vec poduzete aktivnosti kako bi se prevazišao ovaj problem koji je nastao zbog dugogodišnje prakse zasnovane na primjeni odredenih podzakonskih akata, što ce biti promijenjeno.

rn

Sugovornici su se složili da je i dalje neophodno raditi na reformama koje proizlaze iz Pisma namjere s MMF-om.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "