Ministar Špiric razgovarao sa delegacijom Evropskog parlamenta

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH i ministar finansija i trezora dr. Nikola Špiric razgovarao je danas sa delegacijom Evropskog parlamenta koju je predvodio predsjedavajuci Eduard Kukan. Ministar Špiric informisao je evropske parlamentarce o aktuelnoj politickoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te naglasio da se vec naredne sedmice u Vijecu ministara BiH ocekuje izjašnjavanje o  nacrtu budžeta za 2013. godinu.

Ministar finnasija podsjetio je da su u budžetu planirana neophodna sredstva za popis stanovništva u BiH kao i ostale projekte i institucije bitne za put BiH ka EU.

rn

Sagovornici su se složili da pred BiH i dalje stoji nedovršen i jako važan posao u vezi sa provedbom presude Evropskog suda za ljudska prava u slucaju „Sejdic i Finci“.

rn

Ministar Špiric naglasio je da bi ovaj slucaj mogao biti riješen ako bi se radilo iskljucivo na implementaciji presude a ne na pokušajima korjenite ustavne reforme.

rn

„Dervo Sejdic i Jakob Finci, koji su podnijeli aplikaciju Evropskom sudu, jedino su bili pozvani na konsultacije u Banjaluku i tada su kazali da im odgovara rješenje koje je ponudeno iz Republike Srpske. Problem je, izgleda, što se u Federaciji BiH vodi bitka za ravnopravnost konstitutivnih naroda, a "ostali" još nisu došli na red“, ocijenio je Špiric.

rn

Ministar Špiric smatra da se ovo, kao i ostala sporna pitanja u BiH, mogu riješiti samo dijalogom koji ce izgraditi unutrašnje povjerenje i približiti razlicite poglede na buducnost BiH. S tim u vezi naglasio je da se radi na uspostavi mehanizma koordinacije izmedu BiH i entiteta za predpristupnu pomoc (IPA), napomenuvši da put ka EU pripada podjednako svima, od lokalne zajednice do institucija BiH

rn

Kukan je izrazio žaljenje što BiH zaostaje na evropskom putu, te naglasio da se izgubljeno vrijeme može nadoknaditi ukoliko postoji unutrašnji konsenzus i odlucnost za provedbu reformi koje vode ka EU.

rn

Delegacija Evropskog parlamenta u kojoj su, izmedu ostalih, bile Tanja Fajon i Doris Pak,  ocijenila je da je njihova podrška neupitna, ali da napredak ka EU mogu obezbijediti samo vlasti u BiH.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "