Ministar Špirić primio guve era CEB-a Rolfa Vencela

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora dr. Nikola Špirić primio je danas guvernera Banke za razvoj Vijeća Evrope (CEB) Rolfa Vencela (Wenzel), koji je u zvanicnoj posjeti BiH povodom plena og godišnjeg sastanka ove banke zakazanog za 13. i 14. juni u Sarajevu. Ministar Špirić izrazio je zadovoljstvo što se ove godine plena i sastanak CEB-a održava u BiH, te zahvalio guverneru Vencelu zbog brze reakcije u pružanju pomoci poplavljenim podrucjima u BiH.

rn

 

rn

Guverner Vencel zahvalio je ministru Špiricu na pomoci prilikom organiziranja godišnjeg plenarnog sastanka CEB-a te naglasio da je dobro što ce se guverneri iz cijele Evrope okupiti u Sarajevu u  trenutku kada je Bosni i Hercegovini najpotrebnija pomoc medunarodnih finansijskih institucija.

rn

Ministar Špiric obavijestio je guvernera Vencela da su u toku procjene štete od poplava u BiH na kojima rade relevantne medunarodne institucije i da ce rezultati biti poznati 18. juna, nakon cega bi u prvoj polovini jula trebala biti održana donatorska konferencija.

rn

Guverner Vencel potvrdio je da ce predstavnici CEB-a ucestvovati na donatorskoj konferenciji te da se žele usmjeriti na konkretne projekte s obzirom da ova banka ima programe fokusirane na socijalnu komponentu, te dodao da ocekuje kako ce se na plenarnom godišnjem sastanku donijeti odluke o izdvajanju bespovratnih sredstava ali i prestrukturiranju odredenih kredita kako bi se što prije pomoglo podrucjima nastradalim u poplavama.

rn

Na sastanku se govorilo o konkretnim projektima, poput deminiranja i prethodnog utvrdivanja mapa minskih polja koja su pomjerena uslijed poplava i klizišta, te stambenog zbrinjavanja koje je prioritet u prvoj fazi obnove.

rn

Istaknuto je da se uspješno realizira i prva faza Programa stambenog zbrinjavanja raseljenih lica u regionu zapadnog Balkana kojim, u ime velikih medunarodnih donatora, koordinira CEB.   

rn

Naglašeno je da su trenutno aktivni projekti u vrijednosti od oko 214 miliona eura gdje se CEB pojavljuje kao finansijer, kofinansijer ili administrator sredstava, a u pripremi su projekti u vrijednosti 57 miliona eura.

rn

 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "