Ministar Bevanda održao pripremni sastanak o pitanjima sukcesije

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, koji je ujedno i visoki predstavnik za BiH u Stalnom zajednickom odbora zemalja nasljednica bivše SFRJ, održao je danas pripremni sastanak sa clanovima pregovarackih timova za provedbu sporazuma o pitanju sukcesije. Ministar Bevanda naglasio je da je ovaj proces neophodno što prije pokrenuti s mrtve tacke, s obzirom da je posljednji sastanak Stalnog zajednickog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ održan 2009. godine.

rn

 

rn

Prema redoslijedu BiH je domacin narednog sastanka a, prema rijecima ministra Bevande, planirano je da on bude održan 11. novembra ove godine, te je u toku dogovor sa zemljama nasljednicama o predstojecem sastanku.

rn

Zbog planiranog skorog održavanja sastanka Stalnog zajednickog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ, ministar Bevanda danas je organizovao sastanak sa clanovima pregovarackih timova: zamjenikom ministra odbrane Borisom Jerinicem (za aneks A), sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Adnanom Hadžikapetanovicem (aneks B), v.d. direktorom Arhiva BIH Šimunom Novakovicem (aneks D) i ministrom pravde Josipom Grubešom (aneks G). Opravdano odsutna bila je viceguvernerka Centralne banke BIH Ankica Kolobaric, ovlašteni predstavnik za aneks C.

rn

Ovlašteni predstavnici po aneksima Sporazuma o sukcesiji informisali su ministra Bevandu o dosadašnjem radu i dogovorima koji su postignuti, kao i sastancima koji su održani u prethodnom periodu sa predstavnicima zemalja nasljednica bivše SFRJ.

rn

Ministar Bevanda naglasio je da je za BIH, kao domacina sljedeceg sastanka Stalnog zajednickog odbora, važno da se što prije okoncaju sve pripreme, te da ovlašteni predstavnici formiraju ekspertske timove kako bi se što kvalitetnije pripremili izvještaji po aneksima.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "