Ministar Bevanda i izvršni dierketor Heemskerk naglasili pozitivne efekte projekata Svjetske banke

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Limi sa izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heemskerkom o aktuelnim projektima koji se implementiraju u BiH i znacaju Regionalnog fonda za jugoistocnu Evropu. Ministar Bevanda, koji je ujedno i guverner BIH u Medunarodnom monetarnom fondu, ucestvuje na Godišnjem sastanku odbora guve ear MMF-a i Svjetske banke koji se održava u Limi (Peru) od 9. do 11. oktobra 2015. godine.

rn

Tokom susreta ministra Bevande i izvršnog direktora Heemskerka naglašeno je da je od izuzetnog znacaja što je u BiH nastavljen projekat Svjetske banke - DPL (kredit za razvojnu politiku), te da se u prethodnom periodu pokazalo da su pozitivni efekti ovog projekta.

rn

Ministar Bevanda izvijestio je izvršnog direktora Heemskerka o aktuelnim pitanjima u BiH u vezi sa Reformskom agendom, te izradi budžeta institucija BiH za iducu godinu koji je u završnoj fazi.

rn

Sagovornici su se složili da su vidljivi pomaci u reformskim procesima u BiH, te naglasili da je neophodno intenzivirati rad na ekonomskim reformama u narednom periodu.

rn

Ministar Bevanda zahvalio se Heemskerku na pomoci koju je Svjetska banka pružila u oporavku nakon prošlogodišnjih poplava u BiH.

Na panelima Godišnjeg sastanka odbora guvernear MMF-a i Svjetske banke u Limi ucestvuju celnici MMF-a i Svjetske banke, direktorica MMF Christine Lagarde, prvi zamjenik direktora David Lipton, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, kao i brojni drugi visoki predstavnici medunarodnih finansijskih institucija, ministri finansija i guverneri centralnih banaka država clanica MMF-a.

rn

Tokom boravka na sastanku u Limi, osim susreta sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke, ministar Bevanda održat ce niz bilateralnih sastanaka sa ministrima država koje ucestvuju na ovogodišnjem zasjedanju.

rn

U delegaciji BIH, koju predvodi ministar Bevanda, su šef njegovog kabineta Saša Maric, u svojstvu alternativnog guvernera BiH u Svjetskoj banci, rezidentni predstavnik BiH u Svjetskoj banci Haris Abaspahic, te savjetnica ministra za evropske integracije i ekonomska pitanja Jelena Brkic.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "