Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog osnova pristupanja Pariškoj deklaraciji o djelotvornoj pomoći - 104. sjednica

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće ministara BiH utvrdilo je, na danas u Sarajevu održanoj 104. sjednici, Prijedlog osnova za pristupanje Pariškoj deklaraciji o djelotvornoj pomoći.

Predlagač, Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH dalje u proceduru, a za bh. potpisnika pisma predsjedavajućem  Komiteta za razvojnu pomoć OECD za pristup Pariškoj deklaraciji o djelotvornoj pomoći predložen je ministar finansija i trezora Dragan Vrankić.

Pariška deklaracija o djelotvornoj pomoći formulirana je u februaru 2005. godine na Forumu visokog ranga, koji je organizirala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), i predstavlja odgovor na općeprihvaćen zaključak da je međunarodna pomoć vođena prvenstvima donatora i implementirana nekoordinirano i netransparentno što za učinak ima slabije rezultate  od očekivanih.

Pariškom deklaracijom o djelotvornoj pomoći postignut je konsenzus unutar međunarodne zajednice o tome da pomoć treba učiniti djelotvornom kroz ispunjenje pet osnovnih principa definiranih u Deklaraciji, koji se temelje na preuzimanju odgovornosti odnosno “vlasništva” domaćih institucija nad procesima razvitka, uklapanje s domaćim strategijama razvoja, usklađenosti donatorskih aktivnosti, upravljanju procesom pomoći u cilju  postizanja rezultata i uzajamne odgovornosti davatelja i primatelja pomoći.

Do sada je 127 zemalja i 27 međunarodnih organizacija podržalo Deklaraciju i zajednički se obavezalo na preduzimanje reformi namijenjenih kvalitetnijem pružanju međunarodne pomoći.

Također, svi najveći donatori u BiH su potpisnici i podržavaju pristup Bosne i Hercegovine Pariškoj deklaraciji o učinkovitoj pomoći.

JUNI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "
Održan Prvi dijalog o politikama upravljanja javnim finansijama između Bosne i Hercegovine i Europske unije Održan Prvi dijalog o politikama upravljanja javnim finansijama između Bosne i Hercegovine i Europske unije