logosrpacthrvdeacbosdeac

Потписани уговори укупне вриједности 172 милиона евра

Саопштење, 25.09.2013.

Potpisivanje ugovora (Spiric-Knoc)Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора др Никола Шпирић и амбасадорка СР Њемачке Урлике Кноц потписали су данас уговоре о финансијској сарадњи за 2010. и 2011. годину чија је укупна вриједност 172 милиона евра.

Уговори између Савјета министара БиХ и Владе СР Њемачке, који су данас потписани, односе се на зајмове код Кредитне банке за обнову и развој са сједиштем у Франкфурту (КФW) под повољним условима, а средства ће бити намијењена за пројекте водоснабдјевања, енергетског сектора и заштите животне средине у БиХ.

Министар Шпирић и амбасадорка Кноц истакли су да финансијска сарадња, која се реализује кроз ове уговоре, значајно доприноси развоју привреде у БиХ.

„Ови пројекти посебно су значајан за локлане заједнице и допринијеће њиховом развоју. Наставићемо успјешну сарадњу са Владом Њемачке и КФW-ом и охрабрујуће је што постоји интерес њемачких инвеститора да улажу у БиХ“, казао је министар Шпирић.

Уговор између Савјета министара БиХ и Владе СР Њемачке о финансијској сарадњи за 2010. годину вриједан је 98 милиона евра и односи се на пројекте: «Програм енергетског сектора В (друга транша црпна хидроелектрана Врило)» у висини до 30 милиона евра, «Подстицај обновљивим енергијама ИИ (вјетропарк у Републици Српској)» у висини до 50 милиона евра и «Водоснабдјевање и уклањање отпадних вода у БиХ ИИ» у висини до 18 милиона евра уз грант средства од 1,8 милиона евра.

Уговор између Савјета министара БиХ и Владе СР Њемачке о финансијској сарадњи за 2011. Годину вриједан је 74 милиона евра и намјењени су за пројекате «Програм за потицање развоја хидроенергетике (између осталих хидроелектрана Јањићи)» у висини до 50 милиона евра, те «Водоснабдјевање и уклањање отпадних вода у БиХ ИИИ» у висини до 24 милиона евра.

Услови зајма за ове пројекте прецизираће сe у посебном споразуму са КфW-ом, уз планирани рок отпалте на 15 година и три године грејс периода.

Церемонији потписвања угвора присуствовали су и представници КфW-а на челу са генералним директором за Европу и Азију Роландом Силером. (крај)