logosrpacthrvdeacbosdeac

Семинар за буџетске кориснике институција БиХ-планирање буџета и извјештавање о извршењу буџета

Саопштење, 29.10.2010. 

Сектор за буџет Министарства финансија и трезора БиХ  (МФиТ) организовао је, у Сарајеву, 28. октобра 2010. године, Семинар за буџетске кориснике институција БиХ у области планирања буџета и извјештавања о извршењу буџета. Овај семинар је наставак редовних годишњих семинара које Министарство финансија и трезора БиХ организује за буџетске кориснике.

Семинар је, као и ранијих година, организован уз техничку помоћ ДФИД-овог (Одјел за међународну сарадњу Британске амбасаде у БиХ -ДФИД) Пројекта јачања управљања јавним финансијама у БиХ (Пројекат СПЕМ ИИИ). 

Циљ радионице је наставак интензивне комуникације Министарства финансија и трезора  и корисника, а све у циљу још боље сарадње, побољшања транспарентности трошења средстава и побољшања процедура планирања и извршења буџета.

С  истим циљем су се оперативни капацитети Сектора за буџет повећавали протекле три године, а даља јачања се планирају и у наредним мјесецима. 

Особље Сектора за буџет уз помоћ СПЕМ Пројекта корисницима је презентовало сљедеће теме:
•    преглед овогодишњег циклуса припреме ДОБ-а и буџета са освртом на квалитет захтјева и најчешће грешке,
•    информације о о тренутном статусу Нацрта буџета за 2011. годину
•    информације о осталим важним овогодишњим активностима Сектора за буџет
•    најаву наредног буџетског циклуса
•    недостатке у области извјештавања о извршењу буџета и препоруке за њихове отклањање
Учинковит и успјешан процес буџетирања захтјева преданост и дисциплину свих релевантних учесника у буџетском процесу, те је Сектор за буџет Министарства финансија и трезора БиХ на семинар позвао све партнере у процесу припреме буџета и извјештавања о извршењу буџета.

На позив Сектора за буџет, презентације су имали и представници Сектора за трезорско пословање и Сектора за координацију међународне економске помоћи МФиТ-а, Уреда за ревизију и Централне хармонизацијске јединице. Семинар је завршен презентацијом стручњакиње за родно одговорно буџетирање СПЕМ Пројекта о принципима родне равноправности и  родно-одговорног буџетирања.

Поред буџетских корисника, на семинар је позвано и особље уреда секретара парламентарних комисија за буџет и финансије, као и особље Агенције за равноправност  полова.

Семинару је присуствовало око 200 државних службеника институција БиХ који раде у области планирања буџета и извјештавања о извршењу буџета.

Теме и предавачи семинара: