logosrpacthrvdeacbosdeac

БиХ-ЕБРД: Средства за водоснабдијевање Чапљине и пројект реконструкције жељезница

Саопштење, 01.10.2010.

Замјеник предсједавајућег Савјета министра БиХ и министар финансија и трезора, Драган Вранкић и  директор Уреда Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за БиХ Ђулио Морено, потписали су, данас у Чапљини,  Мандатно писмо за Пројекат водоснабдијевања општине Чапљина   и  Уговор бр.1 о амандманима на Уговор о зајму од 09.12.2005. године (Регионални пројекат жељезница) између БиХ и ЕБРД.

Мандатним писмом за Пројект водоснабдијевања општине Чапљина, покренута је процедура за закључивање кредитног аранжмана за наведени пројекат у износу од четири милиона евра. Овом је пројекту потпору дала и ЕУ, кроз фонд ИПА, у износу 4,5 милиона евра бесповратних средстава. Укупна вриједност изградње система водоснабдијевања општине Чапљина, на коју се односи ово мандатно писмо, износи 8,5 милиона евра.

Уговором бр.1 о амандманима на Уговор о зајму од 09.12.2005. године (Регионални пројекат жељезница) између БиХ и ЕБРД, наставља се сарадња са ЕБРД-ом на финансирању пројекта реконструкције жељезница у БиХ.

Овим уговором извршене су измјене Уговора о зајму – Регионални пројекат жељезница између БиХ и ЕБРД од 09.12.2005. године, тако што је ранији износ зајма за овај пројекат, од 70 милиона евра, проширен за додатних 10 милиона евра. Додатним ће се средствима финансирати завршетак обнове јужног правца жељезничког коридора В.ц кроз БиХ, конкретно дионице Брадина – Сарајево, те за финансирање обнове контактне мреже електровучних станица на цијелој прузи Сарајево-Чапљина.