logosrpacthrvdeacbosdeac

Потписано Писмо намјере у оквиру УСАИД-овог програма „ПАРЕ“

Саопштење, 07.09.2010.  

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић и  директор Мисије Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у БиХ Алан Рид потписали су, данас у Сарајеву, Писмо намјере у оквиру УСАИД-овог пројекта Партнерство за унапређење економских реформи (ПАРЕ). Писмом намјере се наставља УСАИД-ова техничка помоћ Министарству финансија и трезора БиХ у унапређењу економских реформи и успостави модерног, стабилног и конкурентног финансијског сектора.

Помоћ има за циљ и унапређење капацитета Министарства финансија и трезора БиХ у креирању кохерентнијег финансијског сектора БиХ, те  побољшању сарадње између јавних финансијских институција и приватног сектора у БиХ, као и подршку Министарству у креирању напредне финансијске политике фокусиране на развој здравог финансијског сектора у БиХ, што ће ојачати регулаторни оквир финансијског сектора у складу с међународним финансијским стандардима и директивама Европске уније (ЕУ).

Министар Вранкић је истакао да управљање јавним финансијама треба бити кључна тема и приоритет, посебно у вријеме економске кризе. Рекао је да је Министарство већ охрабрено значајним учинцима овог програма током релативно кратког периода имплементације, те очекује успјешно остварење темељних циљева програма, чија се техничка помоћ фокусира на развој регулаторног система у финансијском сектору, унапређење финансијске администрације у јавном сектору, установљавање озрачја за приватне инвестиције кроз развој институција које обављају финансијску интермедијацију.

 -Пројекат ће омогућити развој капацитета и едукацију кадрова у партнерским институцијама пројекта, као што су агенције за банкарство, Централна банка БиХ (ЦББиХ), Агенција за осигурање депозита (АОД) БиХ, берзе, институције за ревизију, Агенција за осигурање у БиХ и ентитетске агенције за надзор и област осигурања, а што је од пресудне важности за укупне развојне циљеве бх. друштва", казао је Вранкић. Додао је да Министарство очекује убрзану имплементацију пројектних активности у наредних 18 мјесеци.

-Финансијски сектор је један од најнапреднијих сектора у БиХ и током протеклих година постигнуте су значајне реформе. Међутим, пут БиХ према чланству у ЕУ захтијева даљње реформе и унапређења БиХ мора бити ефикасна држава, потпуно способна да одговори на све захтјеве који се односе на чланство у ЕУ", казао је Рид. Према његовим ријечима, Писмо намјере о сарадњи између пројекта "ПАРЕ" и Министарства финансија и трезора БиХ унапређује процесе реформе у финансијском сектору, те осигурава подршку модерном, стабилном и конкурентном финансијском сектору.  "Писмо намјере наводи да ћемо наставити заједно радити како бисмо максимизирали ефикасност и унаприједили капацитет Министарства финансија и трезора БиХ", казао је Рид.
 
Говор министра Вранкића