logosrpacthrvdeacbosdeac

Одржана Конференција „Будућност управљања јавним финансијама у БиХ“

Саопштење, 07.09.2010. 

Темељни циљеви Конференције "Будућност  управљања јавним финансијама у БиХ" су осврт на веома успјешан Пројекат техничке помоћи Владе Велике Британије, у оквиру којег државно и ентитетска министарства финансија проводе реформе управљања јавним финансијама у БиХ, те наглашавање важности наставка ових реформи и након завршетка Пројекта, изјавио је отварајући Конференцију данас у Сарајеву, министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић.
       
На почетку ове конференције, коју су организовали Амбасада Велике Британије у БиХ и британски Уред за међународни развој (ДФИД), Вранкић је подсјетио да Министарство финансија и трезора БиХ и ентитетска министарства финансија, у оквиру Пројекта јачања управљања јавним финансијама (СПЕМ), од 2005. године примају техничку подршку ДФИД-а.

"За то вријеме знатно је побољшан процес буџетског планирања. Уведено је средњорочно планирање буџета путем документа оквирног буџета, а буџетски календар је хармонизиран на свим нивоима власти", појаснио је министар Вранкић.  Казао је како је тренутно у току трећа фаза СПЕМ Пројекта, која је започела у марту 2009. године, а биће окончана у марту 2011. године, престанком рада ДФИД-а у БиХ.

 "Циљ треће фазе овог пројекта је осигурати даљње унапређење процеса средњорочног планирања и израде буџета путем пружања обуке особљу сектора за буџет, али и буџетским корисницима, да би припремали квалитетне буџетске захтјеве у програмском формату, који ће одражавати владине политике и дефинирати стратешке циљеве и очекиване мјере учинка", казао је Вранкић.

Навео је како сматра да је СПЕМ Пројекат један од најважнијих пројеката у БиХ, имајући у виду да као главни циљ има анализу учинака трошења свих буџетских корисника, односно средстава пореских обвезника БиХ, "а ради се о износу од око 12 милијарди КМ".

Министар Вранкић је истакао да је од изузетне важности да ова реформа буде настављена и у наредним годинама, како би нови процеси постали потпуно одрживи и достигли жељени ниво квалитета.

"Зато је Европској комисији упућен захтјев за наставак финансирања реформе управљања јавним финансијама и након одласка ДФИД-а путем ИПА пројекта", рекао је Вранкић и позвао Делегацију Европске уније (ЕУ) у БиХ да одобри овај пројекат.  

Амбасадор Велике Британије у БиХ Мајкл Тејтем (Мицхаел Татхам) у свом уводном обраћању је истакао да је управљање јавним финансијама увијек значајно и актуелно питање, посебно у овом тренутку, јер се многе владе, укључујући и Владу Велике Британије, суочавају са великим дефицитима које морају смањити.

"То подразумијева доношење изразито важних и осјетљивих одлука о томе како јавну потрошњу усмјерити и поредати по значају када морамо финансирати важне службе као што су здравство, образовање или одбрана. Што више видим од онога што је ДФИД урадио на јачању управљања јавним финансијама, то сам увјеренији да заиста има истинских резултата у пружању подршке финансијским органима ове земље да се носе са овим изазовом", казао је амбасадор Тејтем.

Он је навео да је јачање јавних финансија дугорочан процес за који треба стално напредовање, те да фискални императив за реформу никада не престаје.

 "ДФИД-ове пројектне активности које се односе на управљање јавним финансијама завршиће се почетком сљедеће године, али за наставак ових реформи на сљедећем нивоу биће неопходно наставити техничку помоћ јачању управљања јавним финансијама. Због тога сам веома задовољан што Европска унија (ЕУ) предлаже пружање ове подршке кроз један даљи пројекат о управљању јавним финансијама 2011. године, као дио програма ИПА 2010", рекао је амбасадор Тејтем.

Данашња конференције организована је с циљем да се истакне напредак који је посљедњих година БиХ остварила у управљању јавним финансијама, те да се представе наредни кораци у склопу будуће реформе.

Посебна пажња је посвећена потребама влада на свим нивоима у БиХ за даљом техничком помоћи неопходном за наставак започете реформе.

Говор министра Вранкића на отварању Конференције