logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Вранкић примио представника УНДП-а у БиХ Јурија Афанасијева

Саопштење, 14.07.2010.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Драган Вранкић разговарао је, данас у Сарајеву, с новоименованим резидентним представником Програма Уједињених народа за развој (УНДП) и резидентним координатором УН-а у Босни и Херцеговини Јуријем Афанасијевим (Yuri Afanisev) о проведби  пројеката и програма  ове организације у нашој земљи.

Досадашња  сарадња  је обострано  оцијењена добром,  а узајамна подршка обећана је и убудуће, јер у борби за смањење сиромаштва, заједнички  је циљ постићи најквалитетније усмјеравање помоћи. 

Посебно је, у координацији помоћи, наглашена  заинтересовност за социјални сектор (готовинске трансфере) гдје по опсежним истраживањима  Свјетске  банке, само 17 посто помоћи свеукупне помоћи, стиже онима којима је најпотребнија. Стога је  приоритетом истакнута правичнија расподјела  која ће бити  на разини стандарда земаља у окружењу.

Исказано је задовољство и припремом извјештаја о миленијским циљевима развоја за БиХ, за које је речено да је у финалној фази с реалистично постављеним циљевима.

Размијењена су мишљења и о сектору јавних финансија у БиХ, стенд бај аранжману с ММФ-ом те проведби политика које је сама одредила наша држава, а у вези с тим и међународном кредибилитету који се не смије довести у питање.

 Министар Вранкић је казао да је, за  „откочење“ свеукупног  напретка државе,  уставна реформа  нужност.