logosrpacthrvdeacbosdeac

Министри Вранкић, Алкалај и Видовић с делегацијом директора-чланова УО ЕБРД-а

Саопштење, 01.07.2010.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара  БиХ и министар финансија и трезора Драган Вранкић, министар спољњих послова Свен Алкалај и министар комуникација и транспорта Рудо Видовић, примили су 30.06.ове године у Сарајеву, делегацију директора - чланова Управног одбора Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) из више земаља у којима послује та банка, а који у Босни и Херцеговини бораве у посјети од 30. јуна до 1. јула 2010.године.

Израда трогодишње стратегије ЕБРД-а (од 2010. до 2013.године) и у вези с тим информисање о инвестиционим приоритетима у БиХ, као и начину и могућностима  укључивања истих у стратегију за нашу земљу уз дефинирсање даљњег смјера сарадње, циљ је ове посјете.

Разговарајући о доброј партнерској сарадњи, обострано је исказана заинтересованост за још већим ангажманом Банке у БиХ. Наглашено је да је ЕБРД највећи институционални инвеститор у БиХ а улагања  су   процијењена на више од 1,17 милијарди евра. Банка у БиХ намјерава повећати фокусирање активности на развоју приватног сектора кроз подршку малим и средњим локалним предузетницима, као и на велике приватизације, на даљње јачање финансијског сектора и велика улагања у инфраструктуру посебно транспорт - цесте и жељезнице, те  сектор енергетике.

Министри  су  високе госте, који су честитали БиХ као несталној чланици УН-а те МАП,  упознали  с транзиционим кретањем земље према ЕУ и НАТО, с  политичком климом, економским стањем и стратешким  пројектима у БиХ, како за   оне за које  постоје пројектни аранжмани  тако и за планиране.

Истакавши да су два стратешка циља БиХ- чланство у ЕУ и НАТО, министри су  исказали незадовољство  темпом и динамиком проведбе преузетих обавеза као посљедице политичкога озрачја. Стога је, навели су, нужна уставна реформа, унутар које ће бити постигнута структура која омогућава изградњу различитости уз пуно уважавање сваког грађанина и једнакоправност народа.

Министри су нагласили како је БиХ испунила све тражене увјете за либерализацију визног режима те очекују за бх грађане ускоро и безвизни режим.

Испред ЕБРД-а састанку су присуствовали директори: Стефаниа Бацони, Италија; Алан де Коинтет,Француска;КристинаГавликовска_Хукел,Пољска/Бугарска,Албанија;ЈанМаас,Холандија/Монголија;ОлеХовланд,Норвешка/Финска/Латвија;ИгорПодолиев,Украјина/Румуњска/Молдавија/Грузија/Арменија; КуртБајер, / Израел/Кипар/ Малта/Казахстан/Босна и Херцеговина) и директор Уреда ЕБРД-а у БиХ Ђулио Морено.