logosrpacthrvdeacbosdeac

ЕБРД важан партнер за покретање нових инвестиција у БиХ

Саопштење, 14. 09. 2021.

Bevanda - Heilbronn 14 09 - MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда разговарао је данас с потпредсједником Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Пијере Елброном о реализацији пројеката које ова банка финансира у БиХ.  

Министар Беванда, који је гувернер БиХ у ЕБРД-у, нагласио је како ова банка финансира водеће инфраструктурне пројекте у БиХ, те је незаобилазан фактор у покретању нових инвестиција.

Саговорници су нагласили досадашњу успјешну сарадњу ЕБРД-а и БиХ, уз опредјељење да она буде настављена и убудуће што ће бити регулисано новом стратегијом развоја за БиХ која се тек припрема и одређују се приоритети дјеловања гдје енергетски сектор има значајну улогу.  

Министар Беванда је нагласио како је Босна и Херцеговина подржала све активности у циљу смањења емисија угљика и стратегију дјеловања у сфери климатских промјена.

 „Почетни положаји земаља чланица су неједнаки јер се БиХ, као и многе земље у развоју, највећим дијелом ослања на угаљ када је ријеч о производњи електричне енергије. Цијенимо потпору ЕБРД-а у пројектима заштите животне околине и настојимо прећи на алтернативне енергенте, али тренутно имамо висок ступањ употреба угља и требат ће нам пријелазни период да га избацимо из производње што би значило и већу употребу плина “, истакнуо је Беванда .  

Саговорници су се сложили у оцјени да  одрживи развој у БиХ захтјева много већи фокус на развој приватног сектора што би требао бити један од приоритета нове стратегије ЕБРД-а за БиХ.

Министар Беванда се захвалио руководству ЕБРД-а  за њихове активности које су помогле у развоју свих дијелова БиХ јер је тренутно је у поступку закључивања 18 споразума са ЕБРД-ом., те нагласио да ниједан пројекат није заустављен у Министарству финансија и трезора БиХ.   

„Очекујем да ће институције БиХ наставити рад у пуном капацитету па у Министарству финансија и трезора чинимо све да обавимо свој дио посла када су у питању ови важни пројекти ЕБРД-а и ту нема застоја. Међутим, неопходно је провести процедуре у свим надлежним институцијама“, нагласио је министар Беванда.  

Потпредсједник Еелброн нагласио је да је ЕБРД пружила значајну потпору у финансирању пројеката који су помогли санирању посљедица пандемије Цовид 19 те истакнуо да је неопходно наставити ове активности.   
 
Састанку је присуствовала и директорица ЕБРД-а у БиХ Мануела Несл.