logosrpacthrvdeacbosdeac

Сарадња БиХ и УН-а успјешна и неупитна

Саопштење, 7.9. 2021.

bevanda-unMЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда данас је одржао он-лине састанак са регионалном директорицом Уједињених народа (УН) за Европу и централну Азију Џи Јоп Сон и њеним сарадницима.

Током састанка наглашена је важност оснивања и даљег наставка рада Заједничког управног одбора УН-а  и БиХ, гдје је министар Беванда био супредсједатељ и дао значајан допринос у постизању сагласности код усвајања Оквира за реализацију циљева одрживог развоја из Агенде у БиХ, укључујући и напоре на јачању инфраструктуре за финансирање циљева одрживог развоја у БиХ, заједно с агенцијама УН-а у БиХ.

Саговорници су нагласили значај усвајања Оквира сарадње за одрживи развој УН-а у БиХ за раздобље 2021.-2025. године и потреби именовања новог Заједничког управног одбора те се осврнули на нове услове рада због пандемије вируса Ковид 19.  

Министар Беванда објаснио је на који начин је Савјет министара одобрио помоћ у борби против Ковида 19  из прошлогодишњег буџета која је усмјерена за клиничке центре и друге институције у Федерацији БиХ, Републици Српској и Брчко дистрикту.

Директорица Сон била је заинтересована за финансијску ситуацију на разини БиХ како би се адекватно  могло одговорити на посљедице пандемије Цовид-19 те је министар Беванда нагласио како Буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину није усвојен.

„Буџет за ову годину добио је подршку у првом читању на сједници Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ, али од јула није било сједница. Такођер, имамо ситуацију да одлука о привременом финансирању истиче с посљедњим даном овог мјесеца. Очекујем да ћемо превазићи политичке проблеме и наставити нормалан рад у институцијама“, нагласио је министар Беванда.

Саговорници су се сложили да је нужно наставити рад на провођењу социоекономских реформи јер су оне кључне за живот становника БиХ у чему су програми УН-а незаобилазан фактор напретка.  

Састанку је присуствовала и резидентна координаторица УН-а за БиХ Ингрид Мекдоналд са сарадницима.