logosrpacthrvdeacbosdeac

За водоснабдијевање у Јајцу и Зворнику ЕУ донирала око два милиона евра

Саопштење, 20. 4. 2021. godine

https://drive.google.com/file/d/1Y4i3zyvC-37y-x4CSBv1BBZo89lw4qMz/view?usp=sharing

EIB  malaЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас са потпредсједницом Европске инвестицијске банке (ЕИБ) Лилианом Павловом два уговора о гранту Европске уније који се односе на пројекте водоснабдијевања у Јајцу и Зворнику.

Церемонији потписивања споразума, која је организована путем видео лика због епидемиолошке ситуације изазване вирусом ковид-19, присуствовао је и специјални представника ЕУ за БиХ и шеф Делегације ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Заттлер.

Министар Беванда нагласио је да се за општину Јајце из фондова Европске уније издваја 1,5 милион евра бесповратних средстава, а за Град Зворник 595.000 евра чиме се подржавају већ започети постојећи пројекти.

Према плану пројеката, који су већ у току, средства из гранта за Јајце биће утрошена за изградњу и улагање у водоснабдијевање на десној обали ријеке Врбас, од извора Ресник те изградњу седам малих постројења за пречишћавање отпадних вода.

Предвиђено је да се на другом пројекту уз ова грант средства оконча изградња система за водоснабдијевање „Локањ-Пилица“ и изградња малог постројења за пречишћавање отпадних вода за насеље Табанци у Зворнику.

Према мишљењу министра Беванде и ова грант средства, која је обезбједила ЕУ из својих фондова, битно ће побољшати квалитет живота становника опшине Јајце и града Зворника те допринијети заштити животне средине.

„Пракса је показала да ЕИБ спроводи пројекте који су резултат потреба обичног човјека. Тако је и овог пута обезбјеђен додатни новац за побољшање водоснабдијевања у Јајцу и Зворнику гдје становиштво има реалан проблем с питком водом и заштитом животне средине. Ова средства помоћи ће да се њихов квалитет живота значајно унаприједи и то је најважније“, нагласио је министар Беванда.

Додао је да ће бесповратна средства, које је обезбједила ЕУ за ова два пројекта, бити имплементирана путем Европске инвестицијске банке и алоцирана на Федерацију БиХ и Републику Српску.

Потпредсједница ЕИБ-а Лилиана Павлова казала је да је БиХ за ову банку кључни партнер у регији те је у посљедњој деценији уложено двије милијарде евра у пројекте из области саобраћаја те малих и средњих предузећа.

Додала је да је да ће у будућности више пројеката бити намјењено за економски опоравак након пандемије вируса ковид – 19, те ће у првој половини ове године бити уложено више од 100 милиона евбра у здравствени и сектор обновљиве енергије те наставак изградње коридора Вц.

Амбасадор Сатлер нагласио је да ЕУ стоји уз БиХ, посебно уз овакве пројекте који се односе на кавлитет живота грађана и заштиту животне средине.

Подсјетио је да је уз данашње уговоре о додјели од око два милиона евра бесповратних средстава из ИПА фондова крајем прошле године уложено и шест милиона евра за подршку БиХ у овој области те да очекује постепено достизање европских стандарда.

Линк за видео запис с церемоније потписивања уговора, којег ће приредити у ЕИБ-у, биће накнадно објављен на интернет страницама Министарства финансија и трезора БиХ
(www.mft.gov.ba) и Савјета министара БиХ (www.vijeceministara.gov.ba) те га уз саопштење могу користити сви електрорнски медији.