logosrpacthrvdeacbosdeac

Сарадња с EBRD-ом отвара пут новим пројектима у БиХ

Саопштење, 15.4.2021.

Untitled 45 MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда, који је гувернер Босне и Херцеговине у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), оцијенио је да ова банка финансира водеће инфраструктурне пројекте у БиХ, посебно коридор Вц те да је незаобилазан фактор у покретању нових инвестиција.

На данашњем састанку, који је одржан онлајн с предсједницом EBRD-а Одил Рено-Басо, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и његов замјеник министар Вјекослав Беванда истакнули су да је сарадња с овом банком константна, успјешна, те да се уклапа и у актуелне токове и потешкоће изазване пандемијом вируса Covid – 19.

Током састанка наглашене су приоритетне области у дјеловању и улагањима EBRD-а сходно стратегији и договореним пројектима. У овом сегменту министар Беванда истакнуо је примједбе на нове околности и политику дјеловања у којој се смањује подршка EBRD-а пројектима базираним на гасу што је у БиХ још тешко изводиво те позвао на разумијевање за ово питање.

Према ријечима министра Беванде скраћен је процес ратификације уговора те то није проблем какав је био у прошлости и што је представљало и проблем за пројекте EBRD-а.

Министар Беванда честитао је 30 година постојања EBRD-а те пожелио успјех у раду новој предсједници у предстојећем мандату и изразио очекивања да ће се добра сарадња наставити.