logosrpacthrvdeacbosdeac

За градски превоз у Сарајеву још 40 милиона евра

Саопштење, 23.3.2021.

VB - potpisMЗамјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас с представницима Еуропске инвестицијске банке (ЕИБ) Матеом Ривелинијем и Јакопом Ленси Орландом уговор о финансирању у вриједности 40 милиона евра за Пројекат градског пријевоза Сарајево.

Након потписивања споразума, које је обављено кооресподентно и без церемонија због епидемиолошке ситуације, министар Беванда је казао да су осигурана средства која ће побољшати квалитет живота становника Сарајевског кантона те помоћи у заштити животне средине.

"Познато је колико Сарајево има проблема са градским превозом, прометним гужвама, али и великим загађењем зрака због свих ових проблема. Овај пројекат један је од ријетких који ће утицати да се ови недостаци покушају ријешити. Зато смо захвални представницима ЕИБ-а што су подржали овако квалитетан и битан пројекат за све грађане Сарајева, али и посјетиоце овог града", казао је Беванда.

Додао је да је овај пројекат од посебног значаја за становнике сарајевске општине Вогошћа јер се односи на обнову тролејбуске мреже и возног парка како би поново профункционисао јавни превоз на овој релацији.

Пројекат ће бити реализован кроз три повезана пројекта, а односи се набаву тролејбуса и реконструкцију тролејбусне мреже за Вогошћу те изградњу јужне лонгитудинале.

Према одредбама уговора, овај кредит од 40 милиона евра има рок отплате 25 година, укључујући грејс период од пет година, а алокација кредита је на Федерацији БиХ.