logosrpacthrvdeacbosdeac

Из фонодва ЕУ осигурано 15,5 милиона евра за нове километре аутопута

Саопштење, 10.3.2021.

Bevanda-EBRD malaЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас са директором Канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у БиХ Мануелом Несл споразум о два гранта Европске уније укупне вриједности око 15,5 милиона евра.
Како је истакнуто на церемонији потписивања, којој је присуствовао и специјални представник ЕУ за БиХ и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер,  ова грант средства намијењена су за изградњу аутопута на дионицама Тунел Зеница – Доња Грачаница, те Буна – Почитељ.

Министар Беванда нагласио је како уговор за изградњу под-дионице Тунел Зеница – Доња Грачаница износи 9.222.000 евра, које је одобрила Европска унија кроз инвестицијски оквир за Западни балкан, а грантом ће управљати ЕБРД.
Други уговор који је данас потписан односи се на грант вриједан 6.219.140 евра, а средства ће бити утрошена на изградњу 7,2 километра аутоцесте између Буне и Почитеља.
„Свима у Босни и Херцеговини је познато колико је ова дионица важна за излазак на Јадранско море, али и Европску унију. Модернизација путева је могућност да се покрене наша привреда и да се створе услови за брже и сигурније путовање.“ нагласио је министар Беванда.
Додао је да је планирано да оба пројекта буду завршена током ове године, а томе ће значајно допринијети ова грант средства која су алоцирана на Федерацију БиХ, односно Јавно предузеће „Аутоцесте Федерације БиХ“.
Несл је изразила задовољство што је потписан овај споразум, напоменувши да је у протеклом периоду ЕУ издвајала значајна средства, те да је више од 150 милијуна еура осигурано кроз бесповратна средства за убрзање динамике рада на овим пројектима.    
Велепосланик Затлер је нагласио како је потписивање ова два уговора о бесповратним средствима још један доказ да је ЕУ уз БиХ.
„Ми смо уз вас, било да је ријеч о борби против пандемије или изградња аутопутева. Ријеч је о значајним средствима, више од 15 милиона евра која се осигуравају и то као бесповратна средства  која се не морају отплаћивати“, нагласио је Затлер.