logosrpacthrvdeacbosdeac

Потписан Меморандум о 250 милиона евра макрофинансијске помоћи ЕУ за БиХ

Саопштење, 31.12.2020.

bevandaMЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас Меморандум о разумијевању између Еуропске уније и Босне и Херцеговине којим је БиХ омогућен зајам за макрофинансијску помоћ  у износу 250 милиона евра.

Овај меморандум у име ЕУ потписује европски комесар за економију Паоло Ђентилони, а у име Централне банке, као агента зајмопримца, потписник је гувернер Сенад Софтић.

С обзиром на то да се ради о помоћи за више разина власти Меморандум су потврдили и подржали министри финансија оба ентитета те градоначелник Дистрикта Брчко.

Министар Беванда нагласио је како је циљ макрофинансијске помоћи ЕУ ублажавање посљедица кризе узроковане пандемијом вируса Ковид-19 те долази уз остале ресурсе које је земља добила од других међународних финансијских институција као подршку за економску стабилност.

„Средства из овог зајма биће исплаћена у двије рате, од којих свака износи до 125 милиона евра, а исплата прве рате очекује се након ступања на снагу Меморандума и пратећег споразума о кредитној линији којег смо такође потписали. Тим споразумом регулишу се процедуре исплате помоћи БиХ“, објаснио је министар Беванда.  


Додао је да је БиХ дуже вријеме преговарала о овом зајму јер су морале бити испоштоване све унутрашње процедуре као и механизам координације током одлучивања.

„Најважније је да смо успјешно постигли договор свих нас унутар БиХ те је то прихватљиво за ЕУ, а наставак  активности прописан је управо овим меморандумом као и нашим законским процедурама о задуживању“, нагласио је министар Беванда .

Овим Меморандумом у складу с претходним одлукама Европског парламента и Вијећем Еуропске уније БиХ стављена је на располагање макрофинансијска помоћ у износу од 250 милиона евра у облику зајма.  

Након потписивања, које је због епидемиолошких мјера завршено коресподентно и без церемонија,  министар Беванда захвалио се  ЕУ на спремности да помогне Босни и Херцеговини у овом изразито изазовном времену те честитао свим учесницима на успјешно окончаним преговорима.