logosrbdeachrvactbosdeac

Za javni prijevoz u Sarajevu 35 milijuna eura

Priopćenje, 5.2.2020.

ebrd - ugovorMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s direktoricom Europske banke za obnovu i razvoj za središnju i jugoistočnu Europu Charlotte Ruhe dva sporazuma o zajmu za Projekt javnog prijevoza u Sarajevu.
Nakon potpisivanja sporazuma ministar Bevanda rekao je kako će ovi projekti unaprijediti gradski prijevoz u Sarajevu, te doprinijeti zaštiti okoliša i smanjenju zagađenja zraka.

Vrijednost prvog sporazuma je 15 milijuna eura za nabavu električnih trolejbusa i rezervnih dijelova, a dio sredstava planiran je za konzultantske usluge tijekom provedbe ovog projekta.

Vrijednost drugog ugovora je 20 milijuna eura za sanaciju 19,5 kilometara tramvajske pruge u Sarajevu.
Obraćajući se nazočnima, direktorica Ruhe istaknula je kako potpisani sporazumi ne predstavljaju samo ulaganja u učinkovit i kvalitetan javni prijevoz u Sarajevu, nego da će njihova provedba dovesti do smanjenja emisije štetnih čestica čime će se nastojati riješiti problem zagađenja zraka u glavnom gradu BiH.
Projekti su dio Inicijative EBRD-a pod nazivom „Zeleni gradovi“, a izradu Plana aktivnosti za Sarajevo u okviru ove Inicijative financira Vlada Japana. Današnjoj ceremoniji potpisivanja sporazuma nazočili su veleposlanik Japana u BiH Hideyuki Sakamoto i predstavnici Županije Sarajevo.