logosrbdeachrvactbosdeac

EIB financira projekte za prevenciju od poplava

Priopćenje, 17.12.2019.

IMG 0880mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Europske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan. Mateo Rivellini potpisali su danas tri ugovora od koji je jedan investicijski i osigurao je 19 milijuna eura grant sredstva Europske unije za radove na koridoru Vc.
Osim toga potpisana su dva ugovora o financiranju za projekte Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II u vrijednosti 30 milijuna eura i Mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj vrijedan 19 milijuna eura.

Ministar Bevanda naglasio je da je iznimno važno što su osigurana grant sredstva u izgradnji autocesta u BiH, ali je istaknuo i značaj kreditnih sporazuma koji će osigurati bolje uvjete za život stanovnicima BiH.
„Ovaj projekt koji se odnosi na vodovodnu mrežu u RS značajno će unaprijediti uvjete življenja za oko 216 000 građana i uključuje izgradnju i obnovu infrastrukture za vodoopskrbu“, naglasio je ministar Bevanda i dodao da ne treba podsjećati na potrebu prevencije od poplava nakon katastrofe iz svibnja 2014. godine.
Rivellini je naglasio da EIB ima jakog partnera u BiH te da su vodeći finansijeri radova na koridoru Vc.
Ceremonija potpisivanja, kojoj je u ime donatora nazočio specijalni predstavnika EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH veleposlanik Johann Sattler, naglasio je značaj investiranja u infrastrukturne projekte i obećao punu podršku BiH na njenom europskom put.