logosrbdeachrvactbosdeac

Ministar Bevanda i zamjenik glavnog tajnika OECD-a o unaprjeđenju poreznih standarda

Priopćenje, 5.12.2019.

IMG 0841Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas zamjenika glavnog tajnika Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Ludgera Schuknechta i savjetnicu u ovoj organizaciji Heike Buss s kojima je razgovarao o ispunjavanju standarda u području sprječavanja poreznih utaja.

Na sastanku je istaknuto da je BiH prošlog mjeseca potpisala dvije važne međunarodne konvencije koje bi trebale olakšati poreznim upravama u BiH preuzimanje novih i učinkovitih mehanizama u ovom području, ali i u reguliranju detalja koji nisu obuhvaćeni bilateralnim sporazumima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji su iznimno važni za gospodarstvo.

Naglašeno je da su u ovom području osnovni ciljevi smanjenje i borba protiv agresivnog poreznog planiranja, porezne prevare i porezne utaje, posebice u slučaju velikih multinacionalnih kompanija.

Ministar Bevanda naglasio je da je porezni sustav u BiH složen s obzirom na to kakve su
nadležnosti entiteta i županija, ali su se sugovornici složili da se svjetski standardi moraju prihvaćati i da se ovo područje mora unaprjeđivati.