logosrbdeachrvactbosdeac

EIB prošle godine uložio 242 milijuna eura u projekte u BiH

Priopćenje, 2.4.2019.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa operacija za zapadni Balkan Europske investicijske banke (EIB) Mettea Rivellinija s kojim je razgovarao o projektima koji su u tijeku i planovima za nastavak suradnje.
 
Na sastanku je istaknuto da su u protekloj godini postignuta rekordna ulaganja EIB-a u Bosni i Hercegovini jer je potpisano šest ugovora ukupne vrijednosti 242 milijuna eura te da se projekti odnose na privatni i javni sektor.

Naglašeno je da je do sada jedan od najvećih i tehnički najkvalitetnijih projekata koje financira EIB na Koridoru Vc, i to na dionici autoceste Banjaluka – Doboj, ali da su u pripremi i novi projekti koji se, osim infrastrukture, odnose i na projekte zaštite od poplava, zdravstvo te razvoj malih i srednjih poduzeća.

Ministar Bevanda izrazio je zadovoljstvo stupnjem provedbe projekata EIB-a u BiH te naglasio kako očekuje nova ulaganja u području infrastrukture jer su novi projekti u postupku pregovaranja.

Prema riječima ministra Bevande, nužno je pružiti jaču potporu privatnom sektoru kroz povoljne programe kreditiranja što će doprinijeti povećanju investicija i ekonomskog rasta.

Rivellini je istaknuo kako BiH ima značajno mjesto u projektima EIB-a i da očekuje još bolju suradnju u budućnosti te je ministru Bevandi na današnjem sastanku predstavio novoimenovanu predstavnicu EIB-a za BiH i Crnu Goru Sandrine Friscia. (kraj)