logosrbdeachrvactbosdeac

BiH-SRNJ:Potpisan sporazum o financijskoj suradnji za 2009. u iznosu 120 milijuna eura

Priopćenje, 11.05.2011.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić i veleposlanik  Savezne  Republike Njemačke u BiH Joachim Schmidt, potpisali su danas u Sarajevu, Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o financijskoj suradnji za 2009.godini  kojim je BiH,  u sklopu državne suradnje u području razvitka,  odobren zajam u ukupnom iznosu, od 120 milijuna eura. Tim sredstvima trebaju biti  financirani   projekti „Program energetskog sektora IV.“ projekt  „Crpna hidroelektrana Vrilo“  ( 70.000.000  eura ) i projekt «Hidroelektrana Cijevna III.» ( 50.000.000, eura).

-Projekt „Vrilo“  je u uskoj vezi s  vjetroelektranom „Mesihovina“, čija struja će se koristiti za punjenje akumulacije kada ne bude potrebna u mreži. U razdobljima maksimalnog opterećenja i u slučaju nedostatka vjetra crpna elektrana dolazi u funkciju kao dodatni izvor energije ili kao zamjena, čime se znatno povećava sigurnost snabdijevanja, kazao je ministar Vrankić i dodao: – Drugi projekt se odnosi na izgradnju HE „Cijevna III.“ na rijeci Bosni, kapaciteta 13,8 MW,  kao i na podizanje odgovarajućih bočnih nasipa. Namjena projekta je stvaranje obnovljivih izvora energije što će pridonijeti održivom ekonomskom rastu BiH, te globalnoj zaštiti klime.

Ministar Vrankić je  zahvalio  Vladi SRNJ na potpori BiH, naglasivši  da su  nam pruženi i posebno povoljni uvjeti za projekte razvoja ekonomije i socijalnog sektora. S današnjim  potpisanim sporazumom financijska potpore SRNJ  premašuje 400 milijuna eura, istaknuo je ministar Vrankić.

Veleposlanik Schmidt je rekao da Savezna Republika Njemačka  poduzima korake za poticaj infrastrukture i ekonomske sposobnosti BiH s posebnom brigom za očuvanje okoliša.

- Ulaganje u ekološki neškodljive projekte, obnovljive i dugoročno iskoristive zasigurno  je ulaganje u projekte hidropotencijala, koji je ultra moderan ekološki neškodljiv izvor energije. Ovakvo ulaganje ima i mnogostruki značaj-energetsku sigurnost, stabilnost emisije otpadnih materija, impulsi za razvoj  ekonomije uz nova radna mjesta i povećanje financijskih sredstava. Ukazao je na povećanje ulaganja Vlade SRNJ  u BiH koje je za 2007.  iznosilo 35 milijuna, za  2008. godinu 56 milijuna a za 2009. godinu 120 milijuna eura.

Uvjeti zajma za oba projekta će biti precizirani u posebnom sporazumu s njemačkom Kreditnom bankom za obnovu i razvoj (KfW ). Direktor  Ureda KfW banke u BiH Stephan Leudesdorff je nazočio današnjem potpisivanju sporazuma./kraj