logosrbdeachrvactbosdeac

Ministar Vrankić primio potpredsjednika Vlade Republike Turske Babacana

Priopćenje,07.04.2011.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija  i trezora Dragan Vrankić  primio je, 6. travnja (kasno popodne) 2011. godine,  potpredsjednika  turske Vlade i državnog ministra Ali Babacana, koji je u Sarajevu predvodio izaslanstvo Republike Turske na „Sarajevo Business Forumu“.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktualnom političkom i ekonomskom stanju u BiH, potrebnom ubrzanju  reformi k euroatlantskim  integracijama  te mogućnostima  zajedničke suradnje.

Potpredsjednik turske Vlade je istaknuo kako postoji  iznimna zainteresiranost turskih poslovnih ljudi za većim angažiranjem u BiH ali da im je glavna prepreka politička nestabilnost.

Ministar Vrankić je naglasio da je politička reforma uvjet stabilnosti i prosperitetu ove zemlje čiji su privredni potencijali neiskorišteni, i da bi  s poštenom i prihvatljivom reformom ustava za sve narode i građane, BiH imala brz svekoliki napredak. Upoznao  je visokog gosta sa stavovima u vezi s procesom formiranja vlasti FBiH i na državnoj razini. Kazao je da „posljednja protuustavna i protuzakonska događanja i nametanja u FBiH protiv volje jednog naroda a uz pomoć međunarodne zajednice, mogu voditi samo destabilizaciji i produbljivanju nepovjerenja među bh narodima te usporavanju provedbe reformi u BiH na putu punopravnom članstvu u EU i NATO.“

Uoči, redovitog, proljetnog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda ministar Vrankić, koji je  guverner  BiH pri MMF-u, i potpredsjednik turske Vlade razgovarali su i o restrukturiranju MMF-a kao i pozicioniranju naše zemlje unutar konstituence, te mogućnosti zajedničke  suradnje u međunarodnim organizacijama.