logosrbdeachrvactbosdeac

Suradnja BiH i UN-a uspješna i neupitna

Priopćenje, 7.9. 2021.

bevanda-unMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda danas je održao on-line sastanak s regionalnom direktoricom Ujedinjenih naroda (UN) za Europu i središnju Aziju Gwi Yeop Son i njenim suradnicima.

Tijekom sastanka naglašena je važnost osnivanja i daljeg nastavka rada Zajedničkog upravnog odbora UN-a  i BiH, gdje je ministar Bevanda bio supredsjedatelj i dao značajan doprinos u postizanju suglasnosti kod usvajanja Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Agende u BiH, uključujući i napore na jačanju infrastrukture za financiranje ciljeva održivog razvoja u BiH, zajedno s agencijama UN-a u BiH.

Sugovornici su naglasili značaj usvajanja Okvira suradnje za održivi razvoj UN-a u BiH za razdoblje 2021.-2025. godine i potrebi imenovanja novog Zajedničkog upravnog odbora te se osvrnuli na nove uvjete rada zbog pandemije virusa Covid 19.

Ministar Bevanda objasnio je na koji način je Vijeće ministara odobrilo pomoć u brobi protiv Covida 19  iz prošlogodišnjeg proračuna koja je usmjerena za kliničke centre i druge institucije u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Direktorica Son bila je zaintersirana za financijsku situaciju na razini BiH kako bi se adekvatno  moglo odgovoriti na posljedice pandemije Covid-19 te je ministar Bevanda naglasio kako Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2021. godinu nije usvojen.

„Proračun za ovu godinu dobio je podršku u prvom čitanju na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali od srpnja nije bilo sjednica. Također, imamo situaciju da odluka o prvremenom financiranju istječe s posljednjim danom ovog mjeseca. Očekujem da ćemo prevazići političke probleme i nastaviti normalan rad u institucijama“, naglasio je ministar Bevanda.

Sugovornici su se složili da je nužno nastaviti rad na provođenju socioekonomskih reformi jer su one ključne za život stanovnika BiH u čemu su programi UN-a nezaobilazan faktor napretka.

Sastanku je nazočila i rezidentna koordinatorica UN-a za BiH Ingrid  Macdonald sa suradnicima.